Snøen fortsetter å lave ned

Det er ingen grunn til å legge fra seg spaden, for i Sør-Norge vil snøen fortsette å legge seg tungt på hyttetakene denne uken. Du som bor lenger ned i lavlandet har regn, is og hålkeføre i vente.

Måker snø av hyttetaket
Foto: Eirik Kindingstad

Det er ikke lett å kåre noen værvinner i Norge denne uken. Mens Sør-Norge får regn og snø er det kuling og storm som preger tilværelsen i nord.

Kan komme en halvmeter snø

I vestlandsfjellene måker hytteeiere nærmest for livet disse dagene. I Eksingedalen i Vaksdal kommune er folk isolert i flere dager etter snøskred. Hele seks steder har fått ny januarrekord for snødybde – lenge før måneden er omme.

Og det er bare å samle nye krefter: For mer snø er i vente denne uka, forteller statsmeteorolog Marit Funnemark i Bergen. I verste fall kan det komme en god halvmeter de neste fire dagene.

  • Hver dag frem til og med torsdag vil det snø eller regne i vest. Snøgrensa kan gå opp og ned, men over 6- 800 meter blir det mest sannsynlig snø.
  • Det kan komme 5–10 millimeter nedbør om dagen, altså 5–10 cm snø.
  • Onsdag skiller seg ut og blir ekstra våt med rundt 40 mm regn ved kysten og 20 mm i fjellet. Altså 20 cm snø på en dag.

Les mer: Så mye snø tåler hyttetaket ditt II Dagens snødybder

Plussgrader og plaskregn østafjells

Regn på Gardermoen

PØSREGN: Mange i øst ble nok skuffet over været denne mandagen. Mer regn er i vente utover uka.

Foto: @as_marit

Etter en nydelig vinterhelg våknet folk på Østlandet opp til pøsregn og slaps denne mandagen. Og det er bare å stålsette seg:

Mens mandag er mild og våt blir tirsdag kald og fin. Onsdag og torsdag er det ny runde med mildvær og regn. Det skiftende været kan gjøre det farlig å ferdes ut på gaten:

– Det blir typisk hålkeføre med regn oppå snø og is. Og når regnet fryser blir det glatt, sier Oslo-meteorolog Anita Ager-Wick og kan ikke legge skjul på skuffelsen over det dårlige været.

– Det er 26. januar som skal være kaldeste tida på året. Vi har tre plussgrader og plaskregn. Det skal jo ikke være sånn!

Vindfull uke i nord

Dette blir heller ingen godværsuke i nord. Her er det særlig vinden som setter preg på tilværelsen, forteller statsmeteorolog Ola Mellem i Tromsø.

  • Tirsdag er det Nordland og Troms som får mest vind, med kuling fra sørvest.
  • Onsdag flytter vinden seg nordover, og da kan Finnmark få opp i liten storm. Kuling i Troms.
  • Torsdag kommer den kalde, tørre – og for noen svært sure – østavinden tilbake til hele landsdelen.

Kanskje kommer godværet

Fredag og lørdag blir det bedre vær i Sør-Norge, kan langtidsmeteorolog Marit Helene Jensen gledelig fortelle. Aller best blir det for deg som er på vestsiden av fjellet.

I nord fortsetter det med lavtrykk og vind av ulik retning i helgen, men så...

– I neste uke kan det bli ganske fint og vinterlig i hele landet, med opphold og lavere temperaturer.