Snart kan pudder bli til slaps

Mot slutten av uka kan temperaturene gjøre et kjempehopp. Og noen har regn i vente...

Leker i snøen

MÅ NYTES: På fredag kommer mildere sønnavær inn over hele landet. Langs kysten i Sør-Norge kan det bety regn og våt snø.

Foto: @lailasverden / Instagram

Vinterværet preger hele landet denne uka, med snø og minusgrader fra nord til sør. Men på fredag kommer værskiftet.

Uka finest i øst (men sola smaker best i Tromsø)

Lufta som gjør oss kalde på nesetippen disse dagene kommer i stor grad fra nordvest. For Østlandet sin del betyr «nordvesten» også at det blir rolig vær med lite skyer.

På Vestlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge er du mer utsatt og været kan bli skiftende. Du kan få både snøbyger og kuling men du kan også få rolig vær og skyfri himmel.

sol

SOL: Fjellene gjør at Tromsø må vente ekstra lenge på de første solstrålene.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK
Snø i Narvikfjellet

HEFTIG BYGE: Tett snøvær på Narvikfjellet søndag. Flere snøbyger kan komme denne uka.

Foto: @stein_evert / Instagram

Heldigvis ser Tromsø ut til å få finvær når solen endelig kommer tilbake denne tirsdagen. Nå gleder Tromsø-meteorologene seg til fest, hvor de får smake nybakte solboller og ekte solstråler.

– Dette er veldig viktig for oss. Det er jo slutten på mørketiden. Det gjør godt på kropp og sjel å få de første solstrålene. Vi liker oss veldig godt akkurat nå, sier statsmeteorolog i Tromsø, Gunnar Noer.

Femten graders temperaturhopp

Fredag snur vinden og vi får inn mildere luft fra sør. Det kommer hele Norge til å merke. Noen steder kan temperaturen gjøre kjempehopp på bare få timer.

– I Oslo kan det stige fra 15 minusgrader om natten til null grader fredag formiddag. Det er kraftig for Oslo sin del, sier Oslo-meteorolog Nina Larsgård som understreker at det ikke nødvendigvis blir like store endringer alle steder.

Temperaturhopp i Oslo

Alle strekene viser ulike beregninger for temperaturen i Oslo denne uken. De er litt ulike, men egentlig ganske enige: På fredag blir det mye mildere.

Foto: MET

Vestlendinger må gjøre det de er gode på denne uka: nyte snøen mens de kan. Den milde vinden fra sør kan gi liten storm på Vestlandet på fredag. Etter hvert kommer kanskje også regnet og lager slaps i lavlandet.

I Troms og Finnmark kan sønnavinden bli ekstra heftig når den blåser ut gjennom trange fjorder. De fungerer som en trakt og bidrar til å forsterke vinden.

– Det blir vesentlig mindre kaldt, men vindfult og surt, avslutter Gunnar Noer i Tromsø.

Mildværet fortsetter både i nord og sør gjennom helgen, men kanskje blir det kaldt igjen neste uke.

Snøkart Norge 18. januar 2016

SNØ OVER ALT: Kartet viser hvor det ligger snø i Norge, mandag 18. januar. Til helgen blir det mildere og da kan det begynne å regne i lavlandet på Sør- og Vestlandet.

Foto: senorge.no