I mars 2014 var det 14,91 millioner kvadratkilometer sjøis i det arktiske polhavet. Et halvt år senere var utbredelsen på 5,02 millioner kvadratkilometer.
I denne ferske videoen fra NASA kan du se hvordan de enorme mengdene med is forsvinner:
Smeltesesongen over
17. september var det slutt på sommeren i Arktis. De siste månedene har sol og plussgrader smeltet sjøisen og redusert den til en tredjedel av seg selv, altså slik den var i vinterhalvåret.
Årets isutbredelse er den sjette laveste som er registrert siden satellittmålingene startet i 1979. September 2012 er et foreløpig rekordår, tett fulgt av 2007.
Gjennom tynn is: Her seiler et kystvaktskip gjennom Nordøstpassasjen sommeren 2012. For noen tiår tilbake var området dekket av mye tykkere is om sommeren.
Foto: HO / ReutersBlir varmere: I deler av Arktis skjer oppvarmingen raskere enn andre steder på kloden.
Foto: Francois Lenoir / REUTERS– Dette forsterker den langsiktige nedadgående trenden i Arktisk isutbredelse, sier National Snow and Ice Data Center i en pressemelding om 2014-målingene.
Nå står sola stadig lavere på den arktiske himmelen og temperaturene faller. De neste månedene fryser isen, frem til smeltesesongen starter i slutten av mars 2015.
Handler om mer enn utbredelse
Mediene lager ofte store oppslag om isens absolutte smeltepunkt hvert år i september.
Om du ønsker å forstå mer av det som skjer i Arktis disse dagene skal du vite at det handler om mer enn isutbredelse og åpent hav:
- Isen har også blitt tynnere
- Snødekket oppå isen har blitt tynnere
- Isen fryser også fortere når vinteren endelig setter inn
I en Yr-artikkel fra tidligere denne måneden kan du se hva Arktis-ekspert Lars Henrik Smedsrud fra Bjerknessenteret sier om disse tingene.
Overvåkes kontinuerlig
Isen i Arktis blir daglig overvåket av satellitter, og i animasjonen over har NASA satt sammen alle bildene som er tatt det siste halvåret.
Bildene kommer fra det japanske romfartsbyrået JAXA og er tatt av satellitten deres med navn GCOM-W1.
Isutbredelse i Arktis september 2014, sammenlignet med normal utbredelse:
Den oransje linjen viser gjennomsnittlig september-utbredelse i perioden 1981–2010 (også kalt 'normalen'). Hvitt felt er årets utbredelse.
Foto: National Snow and Ice Data CenterIsutbredelse i 2014 sammenlignet med tidligere år:
Utbredelsen i 2014 må se seg slått av flere tidligere målinger, men ligger likevel godt under normalen.
Foto: National Snow and Ice Data Center