Slik følger du uværet

Storm og store nedbørsmengder preger deler av landet. Her får du fem tips til hvordan du kan følge været der du er.

Skjermdump av radar

Værradar gir et bilde på værsituasjonen der du er.

Foto: yr.no

Uvær har preget store deler av kyst-Norge den siste tiden. "Ole" gjorde store skader. Men uværet herjer fortsatt mange steder, spesielt på strekningen Nord-Trøndelag til Finnmark. Her er noen gode tips til hvordan du kan følge med været i detalj der du er.

1. Værradar

Over hele landet er det bygget ut et omfattende nettverk av værradarer som viser nedbøren akkurat nå. Hver radar overvåker et område med en radius på 240 kilometer. Radarbildene oppdateres hvert femtende minutt, og fargene viser intensiteten i nedbøren. Rødt viser at det er kraftig nedbør.

2. Satellitt

Noen satellitter har som hensikt å vise skyenes bevegelser. På denne siden kan du se hvordan skylagene har endret seg gjennom det siste døgnet.

3. Varmest, våtest, kaldest

M; ange nordmenn er opptatt av værstatistikk. Meteorologisk institutt utarbeider hver dag offisielle statistikker – basert på målingene fra værstasjoner over hele landet – som viser hvor det har kommet mest nedbør, hvor det var kaldest og varmest. Nyttig og viktig informasjon for statistikerne, og morsomt for alle hobbymeteorologer.

4. Været som kommer

Vi vet hvordan været har vært. Men vi lurer alltid på hvordan været blir i fremtiden. Meteorologene sender ut regelmessige varsler, og mange bruker YR for å finne ut hvordan været blir akkurat der de er. I dette kartet kan du se hva som ventes av vind, temperatur og nedbør for hele landet de neste dagene. Det gir en enkel oversikt over det forventede været.

5. Været i verden

Den teknologiske utviklingen har gitt oss mulighet til å gi mer presise værprognoser. Værvarsel utarbeides ved avanserte regnestykker og data hentet inn fra hele verden. Det animerte kartet under er hentet fra earth.nullschool.net og viser været de neste timene. Kartet oppdateres hver tredje time og baserer seg på værprognoser fra det offentlige amerikanske værvarslingsbyrået NOOA.