Skyer foran Sola?

Det ligger an til et fantastisk skue for deg som er i Longyearbyen under solformørkelsen! Også andre steder i landet kan folk få skyfri himmel fredag formiddag.

Observasjon av solformørkelse

Bruk skikkelige formørkelsesbriller når du ser på Sola. Da er du trygg.

Foto: NRK

Skyer eller ikke skyer? Det er det som betyr noe hvis du vil se solformørkelsen fredag. Her kommer derfor et rykende ferskt skyvarsel fra meteorologene i Oslo, Bergen og Tromsø!

Når kommer formørkelsen til deg?

Overskyet der du er? Se formørkelsen direkte på astronomi.no

Øst- og Sørlandet: Best i sør

- Solsjansen er størst på Sørlandet og sør på Østlandet, sier Pål Evensen ved Meteorologisk institutt i Oslo. I hovedstaden er det dermed gode sjanser for lettskyet vær.

Lenger nord blir det litt mer skyer, men ikke helt grått. Det er spesielt om ettermiddagen at skyene kommer, så det kan bli en bra formiddag også her.

Skyene nord på Østlandet er bygeskyer og svært lokale. Meteorologen synes det er vanskelig å si akkurat hvor de havner. –Det kan være at folk er uheldige, sånn at solen forsvinner bak en sky. Men de trenger kanskje ikke å flytte mye på seg for å finne blå himmel!

Nordnorge: Best i Nordland og på Svalbard

- I Finnmark kommer det en frontsone inn, så her blir skydekket mye mer kompakt enn på Østlandet, forteller Unni Thomsen ved Vervarslinga for Nord-Norge. I Vest-Finnmark og nord i Troms kan skyene bli mer lokale. Her er det med andre ord sjanser for blå himmel i morgen.

- I Nordland ser det veldig bra ut! Her blir det mye pent vær og lite skyer. Folk som bor helt opp til Sør-Troms kan faktisk regne med en del sol.

På Spitsbergen er sjansene gode hvis man holder seg til Longyearbyen. – Lengre nord er det mindre sjanse for skyfri himmel, men her bor det jo ikke så mange, sier Thomsen.

Vestlandet: Optimalt!

- Solformørkelsen kommer på helt riktig dag, jubler Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga på Vestlandet. I Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal blir det med andre optimale værforhold, selv om det kanskje ikke blir helt skyfritt.

- Jeg vet ikke om jeg kan se noen skyer i det hele tatt på varslene våre for Bergen, sier han. Det samme gjelder for resten av området: Skyene kommer først om ettermiddagen.

- Det kan ha begynt å utvikle seg noen haugskyer i midtre og indre strøk på formiddagen, men de blir mer som pynt på himmelen, sier den optimistiske meteorologen.

Sjekk disse tv-innslagene: