Sjansen er stor for at det regner når OL åpner i Beijing 8. august. Siden det ikke er tak over "fugleredet" hvor åpningssermonien skal være, planlegger Kinas meteorologer å bruke værteknologi for å stoppe regnet.
Les:
Verdens beste regnmakere
Å styre regnet er ikke noe nytt for de kinesiske meteorologene, men vanligvis er målet deres å lage regn – ikke å stoppe det.
Store problemer med tørke har gjort Kina til en av verdens stormakter innenfor regnmaking. Hele 32 tusen mennesker er i dag ansatt i regnbransjen. Ved hjelp av fly, kanoner og raketter sprer de partikler i skyene for å få dem til å regne.
Nede på bakken venter fattige bønder spent på om såingen av skyene virker. I følge offisielle tall fremprovoserte landets regnmakere 250 milliarder tonn regn mellom 1999 og 2006.
Umulig å bevise at det nytter
Mange er skeptiske til om regnmakingen hjelper. For det er vanskelig å bevise at menneskene skapte regnet, og at det ikke falt av naturlige årsaker.
–Det er vanskelig å forutsi en halvtime i forvegen hva som skjer med en bestemt sky. Hvis du da gjør noe med den skyen, uten å vite hva den ville gjort naturlig, blir det vanskelig å bevise effekten av det du gjør, sier Deon Terblance i Verdens meteorologiorganisasjon sitt ekspertutvalg for værmodifikasjon.
Regnmaking skaper trøbbel:
Avdeling for skysåing
De 34 distriktene i Kina har alle hvert sitt værmodifikasjonskontor. I tillegg finnes det nesten 3000 avdelinger for skysåing rundt om i landet.
Kontorene melder selv inn hvor mye regn de har laget, og dette gir grunnlag for den videre finansieringen til kontoret. Det er med andre ord grunn til å ta rapportene deres med en klype salt, i følge fagbladet Nature.
Blir åpningen regnfri?
Meteorologene har studert Beijing-været i detalj siden 2002, da landet fikk tildelt OL. Planen er nå å få skyene til å regne før de når byen og stadion. Kanoner, raketter og fly er plassert på over 200 steder rundt byen.
I det siste har meteorologene intensivert forsøkene sine. Det er særlig de store, tykke skyene som dekker en hel region som er vanskelig å kontrollere. Om meteorologene har tatt seg vann over hodet gjenstår å se. 8. august starter OL, uansett vær. Følg situasjonen på yr.no:
Her får du vite alt om de olympiske lekene i Kina
Les om professor Stephen Salter sin utrolige oppfinnelse:
Les mer om regnmaking på nature sine nettsider: