Siste reis for værskipet

Værskipet Polarfront kan «oppdage» uvær før det treffer kysten av Norge. Nå skal skipet settes ut av drift.

Video nsps_upload_2009_2_24_20_16_39_456.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Beslutningen om å sette Polarfront ut av drift har skapt reaksjoner. Kritikerne frykter at værvarslene blir dårligere og at liv settes på spill.

Meteorologisk institutt mener derimot det motsatte: Værvarslene blir faktisk bedre på grunn av dette.

Trykk på start-knappen øverst i saken for å se video.

Frykter for liv og verdier

Norge har en utsatt plassering midt i vestavindsbeltet. Stadig nye lavtrykk kommer inn fra vest og med sin plassering langt til havs har Polarfront kunnet fange opp uvær på et tidlig stadium.

Anton Eliassen

Anton Eliassen

Foto: met.no

Særlig fiskeribransjen er bekymret for det som nå skjer. I følge en uttalelse fra landsstyret i Norges fiskarlag er presis værvarsling viktig for å drive effektivt fiske. Men det handler også om enda viktigere ting.

– For fiskerne kan nøyaktige og raske værobservasjoner i tillegg være et spørsmål om risiko for tap av store verdier, og i verste fall for tap av menneskeliv.

Økonomi og teknologi avgjør

Stramme budsjetter tvinger direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt til å prioritere. Han forsvarer beslutningen om å sette værskipet ut av drift.

– Liv og verdier settes ikke i fare, sier han bestemt.

Eliassen mener derimot at resultatet kan bli bedre værvarsling. Det koster rundt 20 millioner kroner å drifte Polarfront hvert år. Nå skal noen av disse pengene brukes på bedre regneutstyr, satellitt- og radarmålinger.

– Pengene skal brukes mer effektivt. Satellittene måler kanskje mer unøyaktig enn ballongene som slippes opp fra Polarfront, men de måler mye «bredere». En satellitt kan få med seg et værfenomen som Polarfront går glipp av.

Likevel innrømmer direktøren at Polarfront sine målinger kan ha betydning.

– Varslingen blir bedre med Polarfront enn uten Polarfront. Hvis noen tror at Meteorologisk institutt ikke mener dette tar de feil. Men siden vi bruker pengene på andre viktige ting, blir værvarslingen totalt sett bedre.

Klimaforskning kan bli svekket

Etter at nyheten om Polarfront ble kjent, har folk også uttrykt bekymring for klimaforskningen som skjer på skipet. Havmålinger har blitt gjort på nøyaktig samme plass siden 1947, noe som er unikt i verdenssammenheng.

Klimaforskerne har lenge vært «gratispassasjerer» på Polarfront, påpeker Eliassen. Selv om forskningen er viktig kan ikke Meteorologisk institutt ta ansvar for å drive den videre.

– Å gjøre målinger i havdypet ligger utenfor vårt mandat. Polarfront har vært der for å forbedre værmeldingene, og har ikke klimaforskning som hovedområde.

– Ingen er glade

Dette er en sak full av historikk og følelser. Det gjelder ikke minst for Eliassen og hans meteorologkolleger.

– Ingen er glade for denne saken. Vi er ikke glade. Forskerne er ikke glade. Skipsrederen er ikke glad. Men økonomisk og faglig er det ikke mulig å fortsette.

Polarfront ble også forsøkt «nedlagt» på slutten av 80-tallet. Den gang fantes ikke gode teknologiske alternativer, og Meteorologisk institutt satte seg på bakbeina. I dag er direktøren overbevist om at værskipet har gått ut på dato.

– Hvis noen nå hadde gitt oss 20 millioner kroner ville vi uansett ikke brukt pengene på et værskip. Den teknologiske utviklingen gjør at dette ikke svarer seg lenger.

Her kan du se reportasje om Polarfront fra NRK Dagsrevyen i 1989:

Video nsps_upload_2009_2_2_13_31_54_822.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.