Se, nå har våren kommet!

Det er fortsatt full vinter i fjellet og i Nord-Norge. Men i lavlandet har våren allerede gjort sitt inntog. Har våren kommet for å bli?

  • «Våren e kommet;) Fuglene lage reir og snøklokkene e kommet opp;)», skriver en av yr.no sine facebookvenner.
  • «Null grader her på Skoppum i Vestfold. Sol fra skyfri himmel, joda våren er i gang!»
  • «Superstor sol, kos i solveggen. Det er vår folkens, selv om gradestokken er litt "jojo"... Nå går det bare fremover... yey!»

Men ikke alle nyter tørre asfalter og plussgrader.

  • «Absolutt full vinter her i Midt- Troms ... Kom masse snø i går, så her er det ikke vår på lenge enda.», skriver en annen bruker.
  • «Brrrr ... fortsatt vinter her i Vikersund!! – 13 på mårran.»
  • «Kan ikke kalle dette vår! – 8 og en halvmeter snø!»

Når blir det vår og varmt?

Vår i Oslo 3. mars

Selv om det blir kaldt fremover kan våren likevel komme brått på.

Foto: Ola Gjethammer

De siste dagene har mange søringer fått smake på våren. Men den kom ikke for å bli i denne omgang. Så langt meteorologen kan se i sine prognoser blir det kaldt og vinterlig i store deler av landet.

– Fremover ser det veldig kaldt ut så det er ingen reprise på fjoråret da våren kom tidlig på grunn av den milde og snøfattige vinteren, forklarer klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Men med litt tålmodighet kommer varmen.

– Våren trenger litt tid på å etablere seg. Mange steder er det lite snø og da kan våren komme tidligere, men da må vi få varmere luft og solstråling som bidrar til snøsmeltingen. Så akkurat nå er det lite som tyder på vår, sier Mamen.

Se normal tid for bar bakke der du bor:

Normal tid for bar bakke
Foto: Meteorologisk institutt

Dyr kan vokse saktere

Tidlig vår i lavlandet betyr at plantene spirer tidlig, og for mange dyr kan det være problematisk. At våren lar vente på seg kan derfor være positivt for mange dyrearter.

Elgkalv

Elgkalven trenger riktig del av vårsesongen for å få i seg sunn mat.

Foto: Svein Tore Kolstad

– Spesielt for hjortedyr kan det være en ulempe med tidlig vår i lavlandet, mens i fjellet er det mer gunstig. Veldig mange dyr er avhengig av at ungene er født på det rette tidspunktet på sesongen, forklarer Bernt-Erik Sæther, professor i biologi ved NTNU og ekspert på økologiske effekter av klimaendringer.

– Kommer våren for tidlig får plantene tidlig et høyt fiberinnhold og det er ugunstig for kalvene. Da tar det lang tid å fordøye maten og de vokser saktere. Så for mange dyr er det uheldig å bli født på en tid når maten de spiser har redusert kvalitet, forklarer han.

Liv og død for planteliv

Nedsnødd påskelilje

Nedsnødde påskeliljer - ikke et helt uvanlig syn på våren.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Våren kan være en svært variert årstid. Mens du nyter vårvarmen kan vinteren plutselig dukke opp igjen.

For planter er det avhengig av arten om de tåler denne overgangen.

– Noen høyfjellsplanter tilpasser seg bedre i snø enn planter i lavlandet. Om de overlever eller ikke er avhengig av hvilke formeringssystem de har, forklarer Sæther.