Se forskjellene i søkkvåte Norge

At kysten alltid har det verste regnet er en myte.

Eli Kari Gjengedal i vind og regn

Jakter på Kyrre sitt regn: Eli Kari Gjengedal er i Kolvereid i Nord-Trøndelag akkurat nå, i forbindelse med torsdagens Værbitt-direktesending. Der kommer regnet sidelengs!

Foto: NRK

Om du stuper ned i den våte værstatistikken er det mulig å finne nye sider ved det norske regnet:

Noen ganger er det faktisk tørre Oslo som blir våtest i landet.

Kart viser forskjellene

Drypp drypp, et jevnt øs pøs eller et plutselig splasj. Regn kan komme på så mange måter.

For den som får vannet i hodet kan det være vanskelig å se systemet i den våte galskapen. Men ved hjelp av statistikk og kart har yr.no nå prøvd å vise at det norske regnet arter seg på ulike måter rundt i landet.

  • Statistikken er laget av forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt. Han er også kilde til alle forklaringene om regnet i denne saken.
  • Kartene er laget av Alexander Pope i NRK. Han har tatt seg den kunstneriske frihet å plassere Hammerfest litt langt sør på kartet, - for at vannsøylene ikke skal ende opp på Nordpolen.

Årsnedbør: Vestlandet på topp

Det er kanskje ingen bombe, men dersom du samler all nedbøren som kommer i løpet av et helt år blir Vestlandet Norges våteste område. Landsdelen ligger midt i Vestavindsbeltet og lavtrykkene kommer susende inn fra havet året rundt.

På Vestlandet møter været i tillegg stupbratte, høye fjell som gjør det våte været enda våtere: Lufta presses opp, blir avkjølt og klarer ikke holde på fuktigheten. Det regner enda mer.

På andre siden av fjellene synker lufta ned og tørker opp. Skyene forsvinner og det blir bedre vær.

I denne videoen kan du se hvordan det hele går til, slik meteorologlandslaget forklarer det:

Innslag i tv-serien Værbitt. Metoeologlandslaget forklarer hvordan fjellene i sørnorge skaper værskille.

Denne vinteren har været kommet fra en uvanlig retning og situasjonen har blitt snudd fullstendig på hodet: Mye regn i øst, lite i vest.

Men en plass når stort sett regnet aldri frem til, uansett hvor det kommer fra: Den vesle bygda Skjåk i Oppland har beskyttende fjell på alle kanter. Ikke rart dette er Norges tørreste plass!

Hva så med Nord-Norge? Man skulle nesten tro at det ville regne like mye i langs kysten i nord som på Vestlandet, for også her kommer lavtrykkene rett på.

Men slik er det ikke: Fjellene er lavere i nord, og kanskje viktigst av alt: Det er kaldere i lufta. Dermed kan den ikke bære med seg så mye fuktighet som lufta i sør kan gjøre.

Kart nedbør år

Nedbør i løpet av ett år: Ikke uventet våtest i vest, litt tørrere i nord og tørrest i øst. Se tallgrunnlag nederst på siden.

Foto: NRK

Timesnedbør: Østlandet på topp

Å si at Vestlandet alltid får mest regn er for enkelt. Om sommeren slår Østlandet til med sine voldsomme ettermiddagsbyger: I løpet av en liten time kan gater og hus flomme over når det kommer så mye som 50 millimeter regn på kort tid.

De voldsomme bygene sommerstid kommer fordi bakken i innlandet ofte blir varmet kraftig opp av sola, den varme lufta stiger og gir såkalte «ustabile luftmasser» med masse regn og torden.

Det samme fenomenet ser vi på Finnmarksvidda. Sommerbygene i Karasjok kan bli mye heftigere enn bygene i for eksempel kystbyen Tromsø.

Disse bygene er utvilsomt fascinerende, men de kan også bli farlige, forklarer Jostein Mamen.

– De skaper særlig problemer i byene, hvor det er asfalt og bygninger som hindrer vannet i å trenge ned i bakken. Det er en stor utfordring for infrastrukturen.

– Og tordenværet som ofte kommer sammen med bygene er ikke helt ufarlig, legger Mamen til.

Kart nedbør time

Nedbør i løpet av en time: Her er det Østlandet som troner på toppen! Heftige ettermiddagsbyger om sommeren er årsak til det. Se tallgrunnlag nederst på siden.

Foto: NRK

Døgnnedbør: Ekstremt er ikke det samme i øst, vest og nord

Regn som pøser ned i et held døgn eller to, slik som Kyrre gjør nå, kan være farlige greier. Et av de verste eksemplene er fra Hatlestad terrasse utenfor Bergen, hvor det kom nesten 200 millimeter på et døgn.

Det er ikke ofte meteorologene gir ut ekstremvarsel på grunn av nedbør, men dersom de gjør det er det gjerne fordi det skal regne ekstremt mye over et helt døgn eller to.

Terskelen for å varsle ekstremvær er ulik rundt om i landet – rett og slett fordi Vestlandet tåler mer regn enn steder i øst og nord.

Høysesongen for ekstreme nedbørmengder er ulik i øst og vest. Om høsten pøser det ned i vest. På Østlandet regner det mest om sommeren, men de største flommene er om våren:

Da blir regnet gjerne kombinert med snøsmelting og du får ekstra mye vann som renner på bakken, slik som da Vesleofsen brutalt vasket vekk hus og gater i 1995.

Kart nedbør døgn

Nedbør i løpet av et døgn: Dette kartet gjenspeiler på mange måter årsnedbøren. Vått i vest, litt tørrere i nord og tørrest i øst. Se tallgrunnlag nederst på siden.

Foto: NRK

Opplev Norges våteste og tørreste plass

Det tar kun fire timer å kjøre mellom Brekke i Sogn og Fjordane og Skjåk i Oppland – to ytterpunkter når det kommer til regn i Norge: Brekke er våtest og Skjåk tørrest, dersom vi ser på nedbør gjennom et helt år.

Om det er veldig vått eller veldig tørt - været byr uansett på utfordringer. Her kan du bli med når Eli Kari Gjengedal besøker de to plassene:

Eli kari Gjengedal besøker bygda i forb med tv-serien Værbitt.
Fra tv-serien Værbitt

Her kan du se tallgrunnlaget som er brukt til å lage kartene:

Kartenes tallgrunnlag uten stasjonsnavn

KOMMUNE

FYLKE

NORMAL ÅRSNEDBØR

Sarpsborg

Østfold

880

Skjåk

Oppland

278

Oslo

Oslo

763

Drammen

Buskerud

950

Kristiansand

Vest-Agder

1299

Sola

Rogaland

1180

Bergen

Hordaland

2250

Gulen

Sogn Og Fjordane

3575

Ålesund

Møre Og Romsdal

1760

Trondheim

Sør-Trøndelag

855

Bodø

Nordland

1020

Narvik

Nordland

830

Tromsø

Troms

1031

Alta

Finnmark

400

Hammerfest

Finnmark

820

Karasjohka-Karasjok

Finnmark

366

Vardø

Finnmark

563

 

 

 

KOMMUNE

FYLKE

STØRSTE TIMESNEDBØR

Askim

Østfold

34.3

Oslo

Oslo

44.7

Drammen

Buskerud

30.3

Kristiansand

Vest-Agder

38.4

Sola

Rogaland

32.1

Bergen

Hordaland

22

Molde

Møre Og Romsdal

29

Trondheim

Sør-Trøndelag

21.6

Bodø

Nordland

15.8

Narvik

Nordland

11.2

Tromsø

Troms

12.1

Alta

Finnmark

8.5

Hammerfest

Finnmark

8.2

Karasjohka-Karasjok

Finnmark

17.6

 

 

 

KOMMUNE

FYLKE

STØRSTE DØGNNEDBØR

Sarpsborg

Østfold

52

Skjåk

Oppland

36

Oslo

Oslo

59.8

Drammen

Buskerud

66.4

Kristiansand

Vest-Agder

99

Sola

Rogaland

92.3

Bergen

Hordaland

156.5

Gulen

Sogn Og Fjordane

171

Ålesund

Møre Og Romsdal

103.3

Trondheim

Sør-Trøndelag

87.6

Bodø

Nordland

72.7

Narvik

Nordland

74.5

Tromsø

Troms

63.5

Alta

Finnmark

66.3

Hammerfest

Finnmark

78.2

Karasjohka-Karasjok

Finnmark

50.7

Vardø

Finnmark

55

Ekspander/minimer faktaboks