Se 2013-været på åtte minutter

Hvor kommer været fra, og hvor er det på vei? I en rykende fersk video kan du se været slynge seg rundt kloden i året som gikk.

Jordkloden sett fra satellitt

En ny dag: Hvert 15. eller 30. minutt tar en værsatellitt bilde av jordkloden. Her er sola er i ferd med å lyse opp den nordlige halvkulen.

Foto: EUMETSAT

  • Se videoen lenger nede i saken!

Stikk nesen ut og la været slå mot deg. Kanskje fyker snøen sidelengs, kanskje skinner sola fra skyfri himmel. Er det tilfeldighetene som gir oss alt dette været? Nei, langt i fra.

Lavtrykk på rad og rekke

Ta steget opp i verdensrommet, sett deg godt til rette og la tiden gå. Da vil du oppdage det storstilte mønsteret som preger været på kloden. Du vil fort se at Norge ligger midt i kampens hete; lavtrykkene kommer susende fra vest og slår inn over oss, igjen og igjen. Det er på ingen måte snakk om tilfeldigheter.

Lenger sør på kloden snurrer lavtrykkene på rad og rekke - i motsatt retning.

I den ferske videoen under kan du se væråret 2013 fra oven på bare åtte minutter.

Slik er videoen laget

Videoen er satt sammen av bilder tatt av geostasjonære satellitter eid av

  • Eumetsat: Den europeiske meteorologiske satellittorganisasjonen
  • NOAA: US National Oceanic and Atmospheric Administration
  • JMA: Japan Meteorological Agency

De hvite feltene som flytter seg rundt kloden viser temperaturen på skyene. Jo høyere og kaldere en sky er, jo hvitere er den. Bildene er lagt oppå NASAs Blue Marble-foto, som viser en nærmest skyfri jordklode.

Hva er det vi ser?

Videoen er kommentert av Mark Higgins, meteorolog ved Eumetsat som er spesialist på satellittdata. Her er noe av det han trekker frem fra videoen:

Årstidene skifter: Bildene av kloden følger årstidene. Du kan se at Norge er hvit om vinteren og grønn om sommeren.

Værsystemene er drevet av jetstrømmen: Kald luft fra polene møter varm luft fra ekvator (dette skjer både på nordlig og sørlig halvkule). Atmosfæren prøver å utligne de store temperaturforskjellene og stormsystemer/lavtrykk oppstår. Øverst oppe, hvor luftmassene møtes, finner vi jetstrømmen, og denne bestemmer hvor lavtrykkene beveger seg.

Jordkloden roterer: Kampen mellom kald og varm luft ender opp i stormsystemer som snurrer rundt på grunn av korioliseffekten/jordas rotasjon.

  • I Nord og sør flommer stormsystemene fra vest mot øst.
  • I sentrum av kloden kan du se en pulserende strøm av mindre, hvitere skyer. Dette er tropiske stormer som lytter seg fra øst mot vest.

Mister intensiteten: Når et lavtrykk treffer land, vil friksjonen mellom luft og landjord ta vekk noe av energien fra lavtrykket. Derfor får også lavtrykkene på den sørlige halvkule herje fritt i havet, mens lavtrykkene på den nordlige halvkule gjerne beveger seg saktere og mister intensiteten.

September: Tyfonsesongen er igang og Filippinene blir rammet av «Haiyan».

Slutten av oktober: England og Danmark rammes av ekstremværet «Jude»/«Christian». Legg merke til hvor fort stormen roterer!

– Skru av lyden!

Når du har sett gjennom hele videoen råder Mark Higgins deg til å snurre film en gang til, uten lyd. Velg et punkt på kloden som interesserer deg og se hvordan atmosfæren og bakken endrer seg på akkurat dette punktet.

God fornøyelse!

Mer om været i 2013: