Satellittbilder viser hvorfor millioner på Afrikas Horn sulter

Siden 2003 har det regnet mindre og mindre. I Etiopia. Somalia og Kenya tørker vegetasjonen ut.

Tørke på Afrikas Horn

TØRKER UT: Bildene viser jorderosjon 5. mai 2007 (til venstre) og 5. mai 2011 (til høyre). De røde feltene indikerer svært tørr jord, grønn mellomliggende verdier og blå svært høy grad av vegetasjon.

Foto: EUMETSAT/LSA SAF

Store deler av Afrikas Horn har blitt til ørken de siste fire årene. En sammenligning av satellittobservasjoner fra 2007 og i år viser at området ikke bare har blitt mye tørrere, men også at vegetasjonen forsvinner.

Ethiopia East African Famine

GRØNN TØRKE: – Folk står overfor alvorlig matmangel selv om de er omgitt av grønn vegetasjon, sier David Throp i Plan International.

Foto: Luc van Kemenade / Ap

Den ekstreme tørken kan føre til 400 000 barn kan dø av sult. Til sammen tretten millioner mennesker trenger hjelp for å unngå sult i den verste tørken på 60 år.

Langvarig tørke

Bildene fra den europeiske værsatellittprogrammet EUMETSAT viser tydelig hvordan Afrikas Horn har tørket de siste årene.

Vegetasjonen i Afrika varierer i løpet av året. Bildene som sammenlignes over fra samme dato i 2007 og 2011 – fra mai når regntiden er på sitt våteste.

Fra 2003 har mengden nedbør i området gradvis minket. De røde feltene på bildet er de tørrste og det er disse områdene som er ørken eller kan være i ferd med å bli det.

Forørkning og erosjon gjør matjorda til ørken. Dermed blir de langvarige virkningene av tørken blir store selv om regnet skulle vende tilbake de neste årene.

Grønn tørke

Hjerteskjærende bilder av sultende barn og voksne på flukt fra tørken har fått oss til å ane hvor stor sultkatastrofen er. Men også i de fuktigere områdene med mer vegetasjon sulter folk.

– Folk står overfor alvorlig matmangel selv om de er omgitt av grønn vegetasjon, sier David Throp Plan International i Etiopia til CNN.com.

– I år kom ikke det regnet som får frøene til å begynne og vokse. Som et resultat kan ikke familier høste avlinger slik de vanligvis gjør, sier han og beskriver dermed fenomenet som kalles «grønn tørke».