Gjett hvor det var penest vintervær

Klart og kaldt vær. Det var en del slike dager i vinter, men vi husker nok bedre fjorårets vinter.

Kajakk og frost

BLÅ HIMMEL: Vinteren kom tidlig til Kongssundet på Næra i Ringsaker, Hedmark. På Østlandet var det en del penværsdager i vinter.

Foto: Erik Aaseth

Vinteren begynte med med kulderekorder . Ofte var dagene iskalde, med sol og pent vær.

Nyter været

SOL: Tromsø hadde flest penværsdager, sammenlignet med Oslo og Bergen.

Foto: www.colourbox.com
Snøvær

NEDBØR: I desember var det mye pent vær, men resten av vinteren fikk vi litt mer av dette.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK
Stein Kristiansen

PENT VÆR: Klimaforsker Stein Kristiansen forteller at det var mer pent vær i fjor vinter, spesielt i vest og nord.

Foto: Meteorologisk institutt

Vi hører ofte om statistikker som viser mengder snø eller regn. Eller hvor kraftig vinden har vært, og om det har vært kaldere eller varmere enn normalt.

Antall soldager derimot hører vi ikke så mye om.

Få målestasjoner

Dagene med sol er vanskeligere å registrere rent praktisk. Det som blir registrert er penværsdager, og det er ikke så mange steder man registrerer disse.

– Skydekket må nemlig observeres manuelt. Dessuten er definisjonen på penvær ganske streng, forteller klimaforsker Stein Kristiansen.

Han har likevel gjort et dykk i observasjonene, for å prøve å gi oss et bilde over hvor strålende denne vinteren var.

Les også: Kald og fuktig februar

Og vinneren er...

Tromsø hadde flest penværsdager, sammenlignet med Oslo og Bergen, til sammen 16 i desember, januar og februar. Fjorårets vinter, vinteren 2009/10, hadde mange flere, da var det 24 penværsdager i Nordens Paris.

– Vinteren i fjor var usedvanlig flott i nord og i vest, sier Kristiansen.

Ved Blindern i Oslo ble det registrert 15 penværsdager i vinter - det samme tallet som i fjor. Vi må tilbake til vinteren 96/97 for å finne flere penværsdager her.

– Dette henger tett sammen med at det har vært så kaldt i vinter, forteller Kristiansen.

Les også: Sesongvarselet traff ikke i år heller

Streng definisjon

Definisjonen på en penværsdag er streng, selv om meteorologen har tilpasset den internasjonale definisjonen til norske forhold.

Vi måler penværsdager ut fra hvor store deler av himmelen som er dekket av skyer. Skalaen går fra null til åtte, der åtte er helt overskyet.

Observasjonene blir gjort tre ganger daglig, og dersom det samlede tallet overstiger ni, er det ingen penværsdag. I tillegg må ingen av observasjonene ha skydekke som dekker mer enn halve himmelen.

– Derfor er det mange flotte dager som ikke blir registrert som en penværsdag. Ofte kommer det en del skyer om kvelden, og ødelegger for resten av dagen, sier klimaforskeren.

Les også: – Våren 2011 blir helt på det jevne

Vinteren i fjor var strålende

I Bergen ble det registrert 12 penværsdager i vinter. Det er er 11 færre enn vinteren i fjor som var den flotteste på mange år i «regnbyen».

– Vinterstid er kysten vår utsatt for lavtrykk med nedbør fra havet. Østlandet blir liggende i regnskyggen. Derfor er det ofte Østlandet som vinner kampen om flest penværsdager, forklarer Kristiansen.

Forrige vinter var preget av et kraftig høytrykk, noe som førte til at lavtrykkene feide inn over Sør-Europa i stedet for Nord-Europa.

Også denne vinteren har vi hatt et slikt høytrykk, men spesielt i desember. Dermed har ikke hatt samme utslaget for kysten som i fjor.

Les også: Se når våren kommer til deg

Les også: Er vinterkvoten brukt opp?