Så fantastiske er snøkrystallene

Ved hjelp av sitt hjemmelagde kamera, satt sammen av en treplanke, teip og gamle kameradeler, har fotografen tatt fantastiske makrobilder av snøfnugg.

Fotografering av snøkrystaller

BRUKTE GLASSBORD: Han plasserte kamera på et glassbord og tok bildene av snøfnuggene gjennom glasset.

Foto: Alexey Kljatov @ChaoticMind75/Flickr

– Jeg tok bildene av snøfnuggene på balkongen i huset mitt, hovedsakelig på en overflate av glass, lyst opp av LED lommelykter og noen ganger i naturlig lys. Som bakgrunn brukte jeg mørke ulltekstiler, skriver den russiske fotografen Alexey Kljatov på sin blogg.

Han har fått mye oppmerksomhet for bildene sine, og medier verden over har omtalt dem, og hans hjemmelagde kamera.

– For å ta stødige bilder knipser jeg dem i serier med en forsinkelse på ett til to sekunder etter jeg har stilt inn fokus. Deretter tar jeg vekk hendene mine fra kamera og lyser på snøfnuggene med en lommelykt under glasset, forklarer han på bloggen sin.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kamera som fotograferer snøkrystaller

HJEMMELAGET: Dette kamera brukte fotografen for å ta bildene av snøkrystallene.

Foto: Alexey Kljatov @ChaoticMind75/Flickr

Ingen snøkrystaller er like

Hvordan snøfnuggene blir seende ut avhenger av temperaturforholdene i atmosfæren.

Vi får som oftest de fineste snøkrystallene i tørr og kald luft,
forklarer meteorolog Kjersti Opstad Strand til yr.no.

Snøkrystaller dannes ved at små vannmolekyler fryser til is. De påvirkes av fuktigheten i lufta og lufttemperaturen.

– Jo kaldere det er, desto større sjanse er det for at krystallene blir symmetriske, og jo fuktigere lufta er, desto lettere «limer» snøkrystallene seg sammen. Luftas evne til å holde på fuktigheten øker jo varmere det er, så derfor oppstår de fineste snøkrystallene i kaldt og tørt vær, forklarer meteorologen.

Alltid sekskantet

Snøkrystaller

SEKSKANTET: Snøkrystaller er alltid sekskantet, uansett størrelse.

Foto: Alexey Kljatov @ChaoticMind75/Flickr

Det unike med snøkrystaller er at om det faller en million snøfnugg vil ingen være like. Men én ting er felles, og det er at de alltid er sekskantet, uansett størrelse.

Først kan snøkrystallene dannes som et lite sekskantet prisme. Deretter vokser de seg større ved at vannmolekyler i luften rundt treffer overflaten og fester seg.

– Når vann fryser til is oppstår hydrogenbånd mellom vannmolekylene slik at seks og seks vannmolekyl går sammen i en «ring» til en sekskant. Ved at flere slike sekskanter går sammen, får vi mange unike snøkrystaller, forklarer Opstad Strand.

Denne struktureringen av vannmolekylene gjør at vann er en av de få stoffene som utvider seg når den fryser, og dermed blir lettere i fast form (les: is.)

Ulike snøkrystaller i forskjellig vær:

Snøkrystaller

SNØKRYSTALLER: Studerer du tegningen kan du se hvilke snøformasjoner som oppstår, avhengig av hvilke temperatur og fuktighet det er i lufta.

Foto: California Institute of Technology, Information Management Systems & Services: www.imss.caltech.edu