Rekordhøyt trykk i Europa

Sibir–høytrykket er rekordhøyt mange steder i Skandinavia, og kulden ser ikke ut til å gi seg med det første.

Kulde

ISKALDT: I Norge snuser vi på rekordene, og i Oslo var vi kun to hectopascal unna å slå en nesten 60 år gammel rekord.

Foto: Misha Japaridze / Scanpix/AP

Glomma 3. januar ved Alvdal

VINTERLIG: I Alvdal ved Glomma krøp gradestokken under 20 minusgrader i dag. Bildet er tatt fredag 3. januar på formiddagen.

Foto: Ingeborg Strålberg

I Europa har over 400 mennesker mistet livet i kulden, og Norge har opplevd vinterens kaldeste natt.

Det er det såkalte Sibir-høytrykket som har skylden, og denne uken har høytrykket nådd sin topp. Nordøst-Sverige har målt det høyeste trykket på 40 år på 1058 hectopascal, mens Norge ligger noe under.

– Høytrykket er på sitt kraftigste nå. Det høyeste trykket i Oslo denne uken ble målt til 1049,3, kun to hectopascal under februarrekorden, sier Tor Ivar Mathisen, klimavakt med Meteorologisk institutt.

Denne måleserien for Blindern går tilbake til 1952.

  • Det aller høyeste trykket som er målt på Blindern uansett måned er 1054,5 hectopascal 18. november 1985.
  • Det høyeste trykket som er målt på Blindern i februar er 1051,6 hectopascal 4. februar 1991.

Les også: Helgen blir kald i hele landet

Ny trykktopp i neste uke

Pakk deg godt inn i varme klær! Kulden fortsetter en stund til. Det er fortsatt muligheter for å slå Norgesrekorder...

– Vi kan få en ny trykktopp i midten av neste uke, både på onsdag og torsdag. Da er det ikke umulig om det går over 1050 hectopscal på Østlandet, sier Mathisen.

Høyeste notering i Norge i løpet av denne uken er 1055,6 hectopascal fra Tynset-Hansmoen mellom kl. åtte og ni og mellom kl. ni og ti 30. januar.

Høytrykksrekordene i 1907

12. januar 1907 var en dag med svært høyt trykk over Skandinavia, og denne dagen finner vi både de norske og svenske trykkrekordene uansett måned.

  • Norsk rekord er 1061,3 hectopascal. Stasjonen Dalen-Vistad i Telemark målte dette trykket. Mandal endte på andreplass på 1061 blank.
  • Høyeste trykk som er målt på stasjoner i Oslo er på Solli plass. Her ble trykket målt til 1055,8 hectopascal 23. januar 1907 og er dermed rekord for Oslo, uansett måned.

Forekommer en gang i tiåret

Høytrykk forbindes gjerne med sol og varme på sommertid, men på vintertid gir det mye kaldt vær og ofte skyer.

– Det er vanlig med kraftige høytrykk i januar og februar, men så kraftig som det er nå er spesielt. Det høytrykket vi har over oss nå kommer kanskje en gang i tiåret, sier Mathisen.

I Skandinavia har Finnland fått det høyeste trykket på 1056 hectopascal denne uken. Rekorden i Finland er fra 1. februar 1907 på 1056 hectopascal.

Tirsdagens ekstremt høye lufttrykk i hovedstaden er det høyeste på 105 år og sju dager i januar, ifølge verogvind.no.

Slik merkes trykket

Russia Europe Weather

25 MINUSGRADER: En russisk kvinne har varmet seg i badstu og er her på vei til sjøen for et isbad. Fredag var det minus 25 grader i St.Petersburg ifølge yr.no, hvor bildet er tatt.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Det høye lufttrykket gir kaldt og stabilt vintervær og ofte inversjoner. Men utenom det merker vi lite til trykket forklarer meteorologen.

– På bakken kan det være kaldt, mens det er varmere i luften. Da kan det hende at tetthetsforskjellene på de laveste nivåene og de høyeste er så store at flyene må være klar over det, men det er sjelden at vi mennesker merker lave og høye trykk, sier Mathisen.

Men luft veier, og det høye lufttrykket betyr at du i Oslo akkurat nå bærer på 3,5 prosent mer luft enn vanlig. Det utgjør litt over 60 kilo. Ikke rart om du føler deg litt nedtrykt altså, skriver storm.no.

Derfor er det iskaldt

Senteret på høytrykket ligger nå nordvest i Russland og ligger nå har ligget her i ukevis. Ikke rart det er iskaldt...

– Når det blåser med klokka rundt et høytrykk får vi vind som er på Østsiden av dette trykket og får luft som er enda kaldere fra Sibir. Europa ligger sør og vest for dette trykket og får luft som kommer fra høyresiden av høytrykket, forklarer vakthavende statsmeteorolog i Oslo, Bente Wahl.

– Det gjør at det blir ekstremt kaldt i Europa. Warszawa for eksempel hadde temperaturer på 17 minusgrader og ligger normalt på rundt null. Det er altså ikke vanlig at det er beinkaldt i Europa, men i indre strøk på Østlandet er det ikke så uvanlig, forklarer meteorologen.

Høytrykket presser også lavtrykkene nordover, og er en av grunnene til at Svalbard har vært ekstremt mild og våt den siste tiden.