Pøsregn, storm og ti plussgrader

Hold deg fast og skalk lukene. Denne helgen får både Midt-Norge, Vestlandet og Østlandet en god dose med uvær.

Med paraply i vinden

KOMMER SIDELENGS: Regn og vind kan gi utfordringer for vestlendinger og trøndere på fredag og natt til lørdag. Lørdag er det Østlandet sin tur.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Regndråpene kommer til å fyke sidelengs når kuling og storm tar tak på Vestlandet og i Trøndelag denne fredagen. Lørdag får også Østlandet smake på den heftige vinden.

Nå advarer både meteorologer og NVE mot været som er i vente.

Kristen Gislefoss

BEKYMRET FOR NEDBØRSMENGDENE: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Kan komme 120 millimeter regn: Gir skred- og flomfare

I første omgang er det alt regnet som bekymrer, forteller statsmeteorolog Kristen Gislefoss. Fredag blir en våt dag for mange av oss, men det er ingen tvil om hvem som får mest av det våte:

I områdene mellom Sunnfjord og Møre og Romsdal kan det komme opp mot 120 millimeter på det meste, i løpet av kun ett døgn. Det er mye – og kanskje så mye at det gir trøbbel.

De to trøndelagsfylkene havner på en god og våt andreplass.

Alt regnet kombinert med snøsmelting gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, nå advarer mot både jordskred og flom. «Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales», skriver de på sine nettsider.

Flom- og skredfaren er foreløpig på gult nivå. Det betyr at det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Voldsomt mildvær: 10 plussgrader i Bergen. Enda varmere Østafjells?

Temperaturene vil gå rett til værs i store deler av landet før helgen. Fredag ligger snøgrensen på rundt 1000 meter, lørdag har den steget til 2000 meter.

I Bergen kan du få hele ti plussgrader, sier Gislefoss.

– Kanskje blir det enda høyere temperaturer Østafjells. Hvis vinden kommer over fjellene og slår ned kan vi få føneffekt, sier Gislefoss og legger til at Troms og Finnmark sannsynligvis slipper unna de milde temperaturene.

Lørdag: Heftige vindkast på Østlandet

Utover lørdagen slipper mildværet taket like fort som det kom. Vinden snur og kommer fra nordvest. Det fortsetter å blåse på Vestlandet og nordover - men nå blir det også tøffe forhold i lavlandet på Østlandet.

Det er vindkastene i øst som bekymrer, sier Gislefoss sin kollega Espen Biseth Granan.

– Dette er steder som ikke er så vant til kraftig vind. Det kan komme lokale vindkast med kuling styrke. Folk må tenke at det blir en del vind på lørdag.

Værsituasjonen fredag 25. november 2016

DRAR DEN VARME LUFTA OPP TIL NORGE: Den milde lufta har lagt bak seg en kronglete reise før den treffer norskekysten. Høytrykket over De britiske øyer suger opp varm luft fra sørlige breddegrader. Deretter tar lavtrykket, som ligger lenger nord, over lufta – og blåser den inn over Norge.

Foto: MET