På grensen til ekstremvær i nord

En søkkvåt helg i Troms og Finnmark kan i verste fall ende med flom og jordskred.

Nedbør søndag 24. mai

MYE REGN: Mens nedbøren kommer som snø i fjellet, kommer regnet til å pøse ned i lavlandet.

Foto: YR

Et uvanlig kraftig regnvær kommer til å treffe nordlige deler av landet denne helgen, og nå følger meteorologer og hydrologer situasjonen nøye.

Hanne Sigrun Byhring

REGN OG VIND: – Det kan også blåse kuling i helgen, sier Hanne Sigrun Byhring.

Foto: Hanneke Lujting
Hamna Tromsø

KAN BLI FLOM: Noen få grader avgjør hvor mye nedbør som kommer som regn denne helgen.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

– Vi vurderer ekstremvarsel, sier statsmeteorolog Hanne Sigrun Byhring som går ut med et såkalt Fase A-varsel som er hakket under ekstremvær (se faktaboks).

Varselet gjelder området øst for Lyngsalpene i Troms samt kyst- og fjordstrøkene i Finnmark.

Fronten treffer to ganger

Det er en snodig variant som gir det våte været i nord denne helgen: En front kommer inn over landsdelen allerede fredag og lørdag. Da blir det vått, men ikke mer enn man kan tåle.

– Men så kommer fronten inn en gang til, og da blir det skikkelig mengder av det, sier Byhring som tror det kan komme opp mot 70 millimeter nedbør på 24 timer.

Mens Vestlandet fint kan tåle slike mengder nedbør, er ikke naturen i nord vant til å ta unna like mye, forklarer meteorologen.

– Regnet starter allerede lørdag kveld. Og så kommer det til å regne gjennom hele søndag. Innen mandag ettermiddag har det gitt seg, vil jeg tro.

Værkart lørdag 22. mai

TAR TO RUNDER: Fronten som gir all nedbøren i nord kommer i forbindelse med lavtrykket. Fronten roterer rundt lavtrykket og treffer Finnmark to ganger.

Foto: YR

Frykter litt varmere vær

Ved NVE følger hydrolog Elin Langsholt og kollegene nøye med på situasjonen. Kanskje blir det så kaldt i nord at nedbøren kommer som snø mange steder. I så fall er det ikke grunn til å frykte konsekvensene.

Elin Gerd Langsholt, flomvarsler NVE

Elin Langsholt

Foto: Stig Storheil / NVE

– Men situasjonen er veldig følsom for temperatur, og hvis det blir litt mildere kan det fort bli fare for flom og jordskred, sier Langsholt.

Områder som Hammerfest kan fort bli utsatt, sier hydrologen som legger til at det kommer både flom- og jordskredvarsel dersom det blir litt mildere enn det prognosene nå tilsier.