Østlandet får det beste sankthansværet

Værmeldingen for årets jonsokfeiring er ikke like lystelig lesning for alle. Bor du nord for Stad og Dovre, kan du komme til å slite med å få fyr på bålet.

Sankthansbål på Ulvøya

KLAR FOR BÅLKOS: Idyll på sankthans på Ulvøya for fire år siden. Det ligger an til like bra jonsokvær i år.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Et svakt høytrykk i Nordsjøen gir nordvestlig vind inn mot Sør-Norge, noe som fører til fint vær i det meste av landets sørlige halvdel på santhansaften. Fredag viser det oppdaterte varselet stort sett det samme som Yr meldte tidligere i uken, med noen få justeringer.

Kristin Seter

– NEDBØR I NORD: Meteorolog Kristin Seter har ikke gode nyheter for den nordlige landsdelen.

Foto: Kamilla Pedersen / met.no

– Østlandet og deler av Sørlandet får det beste været, med temperaturer rundt 20 grader de fleste steder. I vest blir det litt mer grått, mens i nord vil det dessverre bøtte ned, sier vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt i Bergen.

– Sommeren gjør comeback

Temperaturmessig kommer Østlandet og Sørlandet enda bedre ut enn først antatt, med ca. 20 grader midt på dagen, godt over 20 og kanskje opp i 25 rundt Oslofjorden.

– Været letter fredag kveld og lørdag blir det stort sett pent vær på Østlandet og helt ned til Aust-Agder. Sommeren gjør comeback, sier Seter.

Vestlandet ser ut til å få en god del lavere temperatur, med i overkant av ti grader og langt gråere vær.

– Lørdag blir det stort sett oppholdsvær med litt spredt nedbør, heldigvis ikke noe voldsomt. Men søndag kommer det inn en ny front, og da blir det en ganske regntung dag i vest, forteller meteorologen.

Derfor feirar vi jonsok

På kysten er det ventet litt vind, og i Rogaland kan det bli ganske friskt. Tidligere i uken meldte Meteorologisk institutt at det er ventet nordvestlig stiv kuling på kysten, spesielt sør for Boknafjorden. Vinden skal imidlertid roe seg og minke til frisk bris ut på kvelden.

Laster Twitter-innhold

Vått fra Møre og nordover

Nord for Stad og Dovre ser det derimot ut til at man må jobbe litt for å få fyr på bålet. De nordvestlige vindene sender nedbør inn over Møre og Romsdal og Trøndelag, og her blir det regnbyger på lørdag.

– Det blir litt som på vestlandet, bare enda litt mer grått og mer regn. Temperaturene vil ligge på rundt ti grader, sier Seter.

Laster Twitter-innhold

I Nord-Norge domineres været av et lavtrykk som kommer inn over Troms og Finnmark fra Finland, og som vil gi solid med nedbør i hele landsdelen.

– I nord bøtter det ned og været blir dessverre grått og trist på sankthansaften, sier Seter.

For de to nordligste fylkene blir det mest sammenhengende regn, mens det kan bli bygevær i sørlige deler av Nordland.

Temperaturene blir ikke så mye å skryte av heller, til å være juni: Rundt \ti i Nordland og Troms, hakket under i Finnmark.

Laster Twitter-innhold

Opphold på Svalbard

Tilbringer du sankthans i Longyearbyen, kan du trolig glede deg over oppholdsvær, sørlig bris og 8-9 grader midt på dagen, 5-6 når det begynner å bli tid for å fyre opp bålet.