Dette er påskens værvinner

Drømmepåsken er på vei til deg på Sør- og Østlandet. I resten av Norge er historien en litt annen.

Svandalen i Sauda

DRØMMEPÅSKE: Det beste været påsken 2016 kommer utvilsomt på Øst- og Sørlandet. Dårligst vær ser ut til å komme midt i landet.

Foto: Per Inge Fjellheim

– Det er vi i øst som kan juble, sier Oslo-meteorolog Håkon Mjelstad. På en værskala fra en til ti havner landsdelen på en åtter eller nier i påsken, sier han.

– Værvarselet for Østlandet handler om flisespikkeri. Spørsmålet er om det kommer litt eller ingen skyer, og om det kommer pittelitt nedbør eller ingenting.

For resten av landet er jobben med å varsle vær atskillig vanskeligere. Særlig gjelder det Midt-Norge.

Midt-Norge: – Jeg river meg i håret

Midt i landet blir det en dårlig start på påsken, forteller statsmeteorolog Frode Hassel.

Lavtrykkene feier inn over Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland de neste dagene, med vind og nedbør. Jakter du på godvær må du utnytte pausene mellom lavtrykkene.

Frode Hassel river seg i håret

BOKSTAVELIG TALT: Prognosene for påsken spriker voldsomt, særlig for Midt-Norge sin del, sier Frode Hassel og river seg i håret for å vise sin frustrasjon.

Foto: Astrid Rommetveit

Ellers er Hassel sparsom med detaljene for denne landsdelen, fordi prognosene spriker så mye.

– Jeg river meg i håret i dag. Det er veldig uryddig med lavtrykk og fronter som slår krøll på seg. Jeg skal tilstå at jeg strever litt, sier den erfarne meteorologen.

Den såkalte polarfronten går over Midt-Norge de neste dagene og er grunnen til at det blir så mye vær akkurat her. Polarfronten oppstår der kald polarluft møter varm luft fra tropene og mange lavtrykk blir til i denne sonen.

– Været kan bli bedre i Midt-Norge mot slutten av neste uke, sier Frode Hassel oppmuntrende.

Heftig søndag på Vestlandet

Vestlandet har badet i sol de siste dagene, men nå er det snart slutt. Høytrykket forsvinner ut i havet og sakte men sikkert erstattes sol av skyer.

Stengt fjellovergang

BLIR DET STENGT? Følg med på vær- og veimeldingene om du skal over fjellet i Sør-Norge i helgen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK
Dame i stormen

STORM: Det har blåst mange dager i strekk lengst nord i landet. Lørdag er det over.

Foto: Allan Klo / NRK

På lørdag blir det grått. På søndag blir det uvær.

– Hvis du skal med bil over fjellet kan det være lurt å kjøre før søndagen. Jo før jo bedre, sier Frode Hassel og legger til at en ny runde med uvær kan komme neste onsdag.

Men ikke fortvil. Mellom søndag og onsdag kan været bli greit. Og i helligdagene er det god grunn til å håpe på drømmepåske, også på Vestlandet.

Stormen gir seg i nord

I flere dager har stormen herjet lengst nord i landet og kastet rundt på hustak og biler. Nå ser meteorologene endelig en slutt på uværet.

– Vinden skal fortsette ut fredagen, så vil det gi seg, sier Tromsø-meteorolog Ine Therese Pedersen som tror bygene vil fortsette langs kysten mens folk i innlandet får det aller beste været.

– Det blir absolutt en bedring mot påskeferien. Selv om det blir vekslende vær i neste uke kan jeg ikke se at det kommer noen nye stormer, bare mer snøbyger, avslutter meteorologen.