OBS-varsler i 13 fylker

Full storm, store nedbørsmengder, flom og vanskelige kjøreforhold er noe av det meteorologene og NVE advarer mot.

Uvær i nord

IKKE GJØR DETTE: Det er ikke uvanlig med stormfulle dager langs kysten på høsten, men ta forholdsregler og ikke test ut naturkreftene slik denne personen gjør, advarer meteorologer.

Foto: Valeri Belov

– Det er ganske mye vær om dagen. Typisk høstvær med lavtrykk som går over Atlanteren og opp i norskehavet og gir mildvær, sier Arnstein Tjøstheim ved Vervarslinga på Vestlandet.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsler for Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

  • Er du midt i stormen? Send bilder til NRK på tlf 03030 eller 03030@nrk.no

Storm tre dager på rad

Tirsdag blåser det liten storm langs kysten av Midt-Norge, og allerede onsdag kommer neste storm.

Uvær

Det kan bli storm langs kysten tre dager på rad: tirsdag, onsdag og torsdag.

Foto: Eirik Haukenes

– Vinden øker ganske fort igjen i morgen, onsdag, og på morningen blir det liten storm fra sørvest. På ettermiddagen skal det blåse fra vest og da blir det mer vind innover land og kraftige vindkast. Det vil bli en del sterkere vind enn i dag, presiserer meteorologen.

Natt til torsdag treffer den tredje stormen, men den blir hakket roligere.

– Stormen minker utover torsdagen. Men denne stormen kommer fra sørøst så den er ikke så skummel som når det blåser rett fra vest innover land.

Søkkvåt uke

De største nedbørsmengdene kommer i Trøndelag tirsdag formiddagen, men sør for Stad skal det regne hele tiden. NVE advarer mot flom og oversvømmelser fra Vestlandet til Nordland.

– Akkurat nå regner det ganske intenst, mens Sogn og Fjordane og Hordaland får mest nedbør tirsdag ettermiddag, sier Tjøstheim.

Når lavtrykk nummer to treffer på onsdag blir det kaldere og enda våtere.

– Det er en kaldfront som skal passere så da får vi en del kraftige byger. Men det blir kjøligere så snøgrensen vil gå ned til 500-700 meter, sier meteorologen.

Kjør forsiktig på Østlandet!

Meteorologene advarer også mot vanskelige kjøreforhold på Østlandet på grunn av regn som fryser når det treffer bakken, både i lavere og høyere strøk.

Det kan føre til klink is og seilende biler så vær OBS i trafikken!

– I forbindelse med varmfronter som passerer på vinteren i indre strøk kan man få vanskelige kjøreforhold. Lufttemperaturen kan være plussgrader, mens helt nede på bakken kan det være minusgrader, og da vil regnet som treffer bakken fryse til is momentant og da blir det glatt, forklarer vakthavende metoerolog Kristian Gislefoss i Oslo.

Glatte veier

Frysende regn kan gi klink is på veiene på Østlandet.

Foto: Lotte Olsen / NRK