Norge omringet av lavtrykk

Ingen slipper unna. Denne helgen er det lavtrykkene som tar kontroll på været.

Paraply og værkart

REGN: Det blir vått i de fleste deler av landet denne helgen. Grunnen er de mange lavtrykkene som surrer rundt Norge akkurat nå.

Foto: colourbox/YR

Ta en titt på kartet over, som viser værsituasjonen lørdag formiddag. Lavtrykkene ligger i øst og vest, nord og sør og fester et vått og grått grep om landet.

Heldigvis blir det ikke bare trist på værfronten denne helgen. Kanskje titter også sola frem fra skyene.

– Men det blir nok ingen knallhelg, sier tv-meteorolog Kristen Gislefoss.

Regnet vandrer fra sør til nord

Vil du vite nøyaktig når regnet og bygene kommer til deg, kan du finne detaljene i Yr sine varsler. Om vi løfter blikket, er dette de grove trekkene:

  • Et nedbørområde er fredag på vei opp gjennom Midt-Norge. Lørdag når det Troms og Finnmark – og i bakkant av regnværet blir været lettere. Kanskje kan trøndere og tromsværinger få sol og 15 varmegrader på lørdag!
  • Samtidig, lørdag formiddag, plasserer et lavtrykk seg over Østlandet og gir en grå og våt dag. Så kryper regnet nordover og kanskje gir det mest regn i indre strøk på sin ferd mot nord. I Midt-Norge blir søndag en skikkelig gråværsdag. Lenger nord kommer ikke regnet før natt til mandag.

Heia Bergens-regnet!

Regnvær i Bergen

REKORDVÅTT: Bergen har fått ny regnrekord i mai.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK
Vingelen i Hedmark

HEDMARK FREDAG MORGEN: Snø!

Foto: Kjell Viken

I vanligvis våte Bergen har regnet nådd nye høyder den siste tiden. Byen kunne torsdag 28. mai smykke seg med hele tre nye våte rekorder.

Og ennå er det flere maidager å samle regn på, minner Bergens-meteorolog Haldis Berge oss om.

– Jeg synes Vestlandet må heie på regnet nå. I hvert fall i Bergen, sier meteorologen.

Sola kan varme den kjølige lufta

Fredag våknet hedmarkinger opp til nysnø. På Hardangervidda er det vinterføre, mens skiløypene på Golsfjellet fortsatt strekker seg ut i full lengde.

Når maiværet skal oppsummeres neste uke, vil tallene mest sannsynlig vise at særlig Sør-Norge har hatt en unormalt kald måned. Denne helgen kan temperaturene muligens gå litt opp, men noe kjempehopp er det ikke snakk om.

– Lufta er ikke varm, men soloppvarming drar temperaturen opp, sier Gislefoss.

Torsdag ble det målt hele 16 plussgrader i Finnmark. Det var dessverre bare forbigående, kan Tromsø-meteorolog Ola Mellem fortelle. De neste dagene blir det kjølig, også i Finnmark.