Når er det mørketid hvor?

Vinteren er mørk i nord. Se når sola forsvinner, kommer tilbake og hvorfor det skjer.

Mørketid
Foto: Idar Thomassen

Fredag startet offisielt mørketiden i Berlevåg. På grunn av fjellene mot sør, har også Tromsø sett den siste sola for i år.

Når Meteorologisk institutt og NRK bruker møketidssymboler på kartene som viser været for kysten av Finnmark, er det fordi sola er under horisonten på steder med fri horisont mot sør.

Hvorfor har vi mørketid? Svaret finner du under tabellen.

Er sola borte?

Vi har også tatt hensyn til at solstrålene bøyes av i atmosfæren, og vi regner ut fra toppen av solskiven.

I Berlevåg er derfor sola offisielt tilbake 21. januar, selv om man nok må litt opp i høyden den dagen for å få sett sola.

Her ser du den oversikt over når det er mørketid ulike steder i Norge:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Astronomisk fenomen

Mørketid vil si at sola er under horisonten hele døgnet.

Mørketiden skyldes et astronomisk fenomen:

Jordaksen heller i forhold til det planet jorda beveger seg i, rundt sola. Derfor har vi også midnattssol om sommeren langt mot nord.

Mørketid i Bodø?

Skillet mellom mørketid/ikke mørketid burde ideelt sett falt sammen med Polarsirkelen. I virkeligheten ser du sola nord for Polarsirkelen - for eksempel i Bodø.

Mørketids- og midnattsolskillet hadde gått ved Polarsikelen, om ikke Jorda hadde hatt atmosfære. Når lys går gjennom et medium, går det ikke lenger rett fram.

Strålene brytes, og går nedover. Atmosfæren forårsaker dermed at sola kommer høyere på himmelen enn hva den ellers ville ha gjort.

Dermed ligger steder med mørketid lenger nord enn hva de "burde" gjøre, og steder med midnattssol ligger lenger sør.

Mørketid i teori og praksis

Det finnes tabeller over mørketid og midnattssol, men tabellene må leses med "riktig blikk". De tar nemlig utgangspunkt i når man kunne observert sola hvis det ikke hadde ligget noe i veien.

I følge tabellen over er det for eksempel slutt på mørketiden i Tromsø i midten av januar hvert år, men i praksis går det nesten enda en uke før sola faktisk kommer så høyt på himmelen at den går over fjellet.

Andre steder, som for eksempel Rjukan, har ikke mørketid i følge tabellen. I praksis holder imidlertid fjellene sola unna flere uker hver vinter.