Nå treffer ekstremværet «Ivar»

– Det er ingen grunn til å bevege seg utendørs i ettermiddag. Vinden er sterk nok til å rive opp trær, og ting vil fyke rundt i luften, sier meteorologen.

Ekstremværet "Ivar" treffer Midt-Norge

EKSTREMT: Det blir kortvarig vest og nordvestlig sterk storm 30 meter per sekund og orkan 33 meter per sekund i ettermiddag. Det kan bli vindkast på 40–45 meter per sekund innover land.

Foto: Meteorologisk instiutt

«Ivar» har kurs direkte mot Trøndelag, men det er også sendt ut varsel om ekstremvær i Nordmøre.

– Folk bør absolutt ikke oppsøke ekstremværet. Det blir vestlig sterk storm og kortvarig orkan, og vindkast på 40-45 meter per sekund innover land. Vannet vil også stige 50 centimeter, og det blir høye bølger i Trondheimsfjorden, advarer meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet.

Mellom fire og syv er ekstremværet på sitt verste. Fra to på dagen øker vinden gradvis og mellom åtte og ni i kveld roer den seg.

  • Se video nederst i saken

Farlig vindretning

Det er ikke bare kysten som får smake på ekstremværet. Når «Ivar» står på som verst blir det vestlig vind, og da blåser det langt innover land.

– Lavtrykket har kurs rett inn over Trøndelag. Trondheim ligger midt i smørøyet så det kan bli store skadeomfang hvor det bor veldig mye folk, og mange hus ligger utsatt til. Det kan bli kraftige vindkast langt innover land, sier meteorologen.

Nødetatene forbereder seg på ekstremværet, men allerede er det flere som har mistet strømmen, skriver NRK Møre og Romsdal.

Her blir det sterkest vind

Områdene innerst i Trondheimsfjorden ligger mest utsatt. Særlig Verdalsøra, Steinkjer, Stjørdal, Levanger og Værnes.

– Først blåser det fra sørvest, men så dreier vinden på vest og da er den på sitt sterkeste før den blir nordvestlig. Mange steder ligger utsatt til, og områdene rundt Munkholmen og Østmarka får spesielt høye bølger, sier Fagerlid.

Ekstremværvarselet er også sendt ut for Nordmøre, men Sunnmøre slipper billig unna.

  • Har du tips eller bilder til NRK send SMS/MMS til 03030 eller e-post 03030@nrk.no

Høyvann og store bølger

Det blir store bølger og stormflo på circa 50 centimeter over tidevannstabellen.

– Det blir veldig lavt lufttrykk og da vil vannet stige. Innerst i Trondheimsfjorden kan det bli bølger på 2,5 til 3 meter klokken 18-19 i kveld, i samme periode som det er flo, sier Fagerlid.

Høye bølger

BØLGER: Bølgene blir høyeste i Stjørdal. Rød farge indikerer signifikant bølgehøyde på 2,5 til 2,75 meter høye bølger.

Foto: Meteorologisk institutt

Les også:

NRKs meteorolog Bente Wahl med siste oppdatering om ekstremværet «Ivar»