Sola skinner døgnet rundt

Nå kommer midnattsola til Tromsø. Det gjør noe med oss...

Midnattsol
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Folk blir ganske lykkelige når det er lyst hele døgnet. Vi merker det på stemningen at folk er lettere til sinns, sier Jan Klev som er medeier i vertshuset Skarven i Tromsø.

Men «mørke hemmeligheter» kan være vanskelig å skjule, advarer vertshuseieren.

Glemmer tid og sted

Fra 20. mai til 22. juli skinner sola døgnet rundt i Tromsø. Siden det fremdeles ligger snø på fjellene rundt byen, anbefaler Jan Klev nattlige skiturer i stedet for å sove.

– Det er fantastisk å ferdes i naturen nå. Det er en spesiell opplevelse å gå på ski om natten. Du kan gå ut klokken 23 og være ute i tre-fire timer og det er fremdeles like lyst. Du glemmer tid og sted.

Vertshuset Skarven

Uteliv ved vertshuset Skarven. Kanskje bildet er tatt om natten?

Foto: Sannum, Tore / SCANPIX
Midnattsol

Sola kan være sterk, også om natten.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Solfeiringen gjorde tromsøværingene unna i januar, da sola tittet frem etter to måneders mørketid . Overgangen til midnattsol oppleves ikke som like brå, forklarer Jan Klev.

Kan gi tropenetter

Sola virker ikke bare på humøret. Den har faktisk også innvirkning på været, i følge statsmeteorolog Gjermund Haugen i Tromsø.

– Sola virker inn tidligere på dagen når det er midnattsol. Det betyr at morgentåken kan forsvinne litt tidligere. Men effekten er nok marginal, siden sola står så lavt på himmelen.

– Den viktigste endringen er at nettene blir mildere, legger Haugen til.

Tropenetter, det vil si at det ikke blir under 20 grader i løpet av natten, er stort sett forbeholdt steder i Nordland og sørover. Men takket være midnattsola har også folk lengst nord opplevd svært varme netter, forklarer meteorologen.

Oppfør deg pent

Selv om det kan være vanskelig å sove kommer folk flest til å leve som normalt fremover, tror Jan Klev ved Skarven.

– Det er lyst fra april til august her i Tromsø. Det er litt lenge å gå på rangel.

Men tar du en ekstra fest for å feire midnattsola er det best å oppføre seg skikkelig. Å snike seg hjem i nattens mulm og mørke er jo ikke noe alternativ disse dagene…

– Det verste er for dem som forlater nattklubbene klokken fire om morgenen og kommer ut med noe eller noen de ikke vil vise. Det kan jo være litt spesielt, ler vertshuseieren.

Mørketidstabell

Her kan du se når midnattsola kommer til ulike steder i nord.


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvordan opplever du midnattsola? Fortell gjerne i kommentarfeltet under!