Nå regner det litt mindre på yr.no

En liten regndråpe har forsvunnet. Det kan bety mye for deg som bruker yr.no.

Løfter vekk paraplyen

Vekk med paraplyen? Med nye symboler på yr.no, kan folk få inntrykk av at det blir mindre regn.

Foto: Nathalie Lecornu-Baërt/NRK

yr-symbol regn (en dråpe)
Foto: nrk
yr-symbol regn (to dråper)
Foto: nrk
yr-symbol regn (tre dråper)

Tre typer regn: Det øverste symbolet, med bare en dråpe, er nytt fra i dag av.

Foto: nrk

For første gang kan du se dette symbolet i yr.no sine varsler: En sky med bare en eneste regndråpe.

Tidligere har regn vært markert med enten to eller tre dråper - og det kan ha gitt et litt for «vått» inntrykk på brukeren.

– Åh, endelig, jubler turistvert og yr-bruker Jan Eira da yr.no ringer for å fortelle om endringen. Han er en av dem som har etterlyst litt «tørrere» nedbørsymboler på yr.no.

– Blir skremt

Turistverten på Geiterygghytta har tidligere hevdet at langtidsvarsler på yr.no har fått turister til å avlyse ferien i siste liten.

Særlig synd er det dersom det kommer mindre regn enn det yr.no har gitt inntrykk av.

– Varselet skremmer folk, og så sitter vi der med for mye betjening og fersk mat som bli dårlig. Vi taper penger på det, sier Eira.

Bestyrer Jan Eira på Geiterygghytta

Har vært sint på været og værvarslene: Jan Eira er bestyrer på Geiterygghytta og synes folk lar seg styre for mye av detaljerte værvarsler på nett.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Å regne eller ikke regne?

Endringene som skjer på yr.no i dag er fortsettelsen på et arbeid som har pågått lenge. Sommeren 2013 ble grensen for hva som regnes som nedbør flyttet, slik at regn-symbolene ble brukt sjeldnere. Dermed var det mange kritiske røster som stilnet.

Forsker Ivar Ambjørn Seierstad ved Meteorologisk institutt har vært med på å sette grensene for når de ulike symbolene skal brukes. Endringene gjøres ikke for å tilfredstille en bestemt brukergruppe, understreker han.

– Vi prøver å forholde oss nøytrale. Det er umulig å følge spesielle interesser når vi lager værvarsler.

Det er derimot teknologi og bedre regnekapasitet som ligger til grunn når nye symboler nå gjør det mulig å skille mellom tre mengder regn, påpeker forskeren.

Turistvert Eira vet at været i fjellet kan være farlig, og ønsker seg for all del ikke et værvarsel som til stadighet viser bedre vær enn det som kan bli tilfelle.

– Det er jo viktig at det ikke blir feil til andre kanten. Jeg vil bare ha et værvarsel som er mest mulig riktig, sier Eira.

Ser du på tekst eller bilde?

Langtidsvarsel på yr.no

Symbol og tekst: Det er gjerne symbolene du først legger merke til, men om du ser bedre etter, forteller yr.no deg også nøyaktig hvor mange millimeter nedbør som kan komme.

Foto: yr.no

Bildet til høyre viser et vanlig langtidsvarsel på yr.no. Om du ser godt etter viser varselet (med tekst) nøyaktig hvor mange millimetre med regn som kan komme.

Om du nøyer deg med å se på symbolene er du ikke alene. Det er en velkjent sak at bilder sier mer enn tekst, og det har yr-utviklerne nå tatt på alvor.

Det er formidlingen av varselet det handler om denne gangen - ikke selve varselet. Det forteller yr-redaktør Ingrid Støver Jensen som har hatt ansvar for å utvikle nye symboler.

– Vi varsler det samme været, men vi vet at folk vil oppfatte det som mindre regn med de nye symbolene.

For turistvert Eira er dette en bekreftelse på noe han lenge har tenkt. Gjennom samtaler med gjestene har han funnet ut at de fleste forholder seg til yr.no sine symboler.

– Dere som lager yr.no sier at vi må lese teksten i varslene, men sånn er ikke folk skrudd sammen. De ser kun på symbolene.

Gardsbruk

Superbruker: For norske bønder betyr det mye om det kommer 0,2 eller 20 millimeter regn. Dette er en brukergruppe som ofte er flinke til å lese tekst - og ikke bare bruke symboler, på yr.no.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

En dråpe ble til 13.000 symboler

Med innføring av tre ulike symboler for nedbør har yr-utviklerne gitt seg selv en kjempejobb. Hver av de tre nedbør-typene skal nemlig også kunne kombineres med symboler for sol, lyn, mørketid og så videre.

Oppå dette kommer alle månefasene, som også vises i symbolform. Resultatet av en dråpe mindre har dermed blitt 13.000 nye symboler på yr.no!

– Varselet vil alltid være usikkert

Turistvert Eira er glad de nye symbolene kommer før høysesongen i fjellet starter.

Hans største ønske er likevel at folk ikke må ta langtidsvarslene for god fisk.

– Jeg sier til folk at de ikke må planlegge etter yr.no, men etter fritiden sin. Været er det bare Vår Herre som har kontroll på.

Seierstad ved Meteorologisk institutt er enig.

– Det er alltid usikkerhet knyttet til værvarslene og da spesielt langtidsvarslene om sommeren.

Hvor stor usikkerheten er, avhenger av værsituasjonen, forklarer forskeren. I stabile høytrykkssituasjoner kan varslene være temmelig sikre, mens det er verre med skiftende bygevær.

Seierstad anbefaler alle som planlegger væravhengig ferie å bruke tid på værmeldingen. For eksempel viser yr.no, ved hjelp av fargekoder, hvor sikre varslene er.

Ny logo!

Den observante bruker vil også oppdage at yr.no i dag har fått ny logo. Kikk opp på siden - så ser du den!

Har du kommentarer eller tilbakemeldinger? Skriv til oss på facebook!