Målinger fra Australske meteorologer viser at værverstingen El Niño nå tråkker klampen i bånn. Ingenting er sikkert, men sjansene er store for at verden får se en stor, kanskje også gigantisk, El Niño i 2015.
Det fryktede værfenomenet snur været i store deler av verden på hodet, gi ekstrem tørke, ekstremt regn og kan i verste fall ta tusenvis av liv.
– Disse prognosene er et stand-by signal til internasjonale hjelpeorganisasjoner, sier den norske klimaforskeren Rasmus Benestad.
- Mars 2015: Tvillingsykloner kan gi krefter til El Niño
Varmeste noensinne
Det er mye som skal til før sindige klimaforskere roper «wow», men det var akkurat det australske eksperter gjorde, da de nylig oppsummerte flere El Niño-prognoser.
Andrew B. Watkins, leder for klimasenteret ved australske
Bureau of Meteorology, forteller nå om hendelsen på bloggen sin.
Oppsummeringen var den varmeste de hadde sett på svært lenge: I løpet av det neste halvåret kan temperaturen i Stillehavet bli hele 2,4 grader over normalen, mens grensen for hva som kan kalles El Niño ligger på 0,8 grader over normalen.
Gigant-El Niño herjet i 1997
Den kraftigste El Niño-episoden som noensinne er målt, varte i rundt åtte måneder i 1997/98 og gjorde at værfenomenet for alvor ble verdenskjent.
Beregninger viser at rundt 2 100 mennesker mistet livet på grunn av det ekstreme været, samt av konsekvensene været hadde for avlinger, fiske og levekår både øst og vest i Stillehavet.
El Niño i 1997/98 inneholdt energi tilsvarende en million Hiroshimabomber, skriver National Geographic. Fenomenet bidro til at året 1998 lenge tronet på toppen som det varmeste noensinne registrert, globalt sett.
Nå spekuleres det i om også 2015 kan bli et rekordår, temperaturmessig.
En gjentakelse av skrekkåret?
Siden 1997/98-hendelsen har verden kun sett svake utgaver av El Niño. Våren 2014 ble verden lurt da Stillehavet viste klare tegn på El Niño, men deretter vendte tilbake til normalen.
Nå er det imidlertid mindre tvil, bekrefter klimaforsker og El Niño-ekspert Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt. Målinger viser at utviklingen er i gang, og enkelte prognoser tyder på at vi kan få en gjentakelse av det som skjedde i 1997/98.
– Det kan få dramatiske konsekvenser med flom, ras, og tørke. Tropiske stormer vil flytte på seg og malariautbrudd kan forventes is deler av Afrika. Prognosene er et stand-by signal til internasjonale hjelpeorganisasjoner.
Norge er blant de få som slipper unna, tror han.
– Vi kommer antageligvis ikke til å merke effekten på været i Norge. Nord-Europa er omtrent det eneste stedet på kloden som ikke påvirkes så mye.
– Ingen El Niño-er er like
I Australia krysser Andrew B. Watkins fingrene for at andre forhold enn El Niño vil påvirke været, slik at vi unngår de mest ekstreme utslagene.
– Husk at El Niño ikke er det eneste som styrer klimaet vårt. Og ingen El Niño-er er like, avslutter han.
LES MER: