Nå får Finnmark restene av «Ylva»

Fredag formiddag har vinden roet seg til under kriteriene for ekstremvær. Men det blåser fortsatt friskt i nord, og Finnmark må belage seg på skikkelig ruskevær.

Ylva

VINDEN HERJET MED BÅTENE: I Gryllefjord på Senja skal flere båter ha fått skader under stormen «Ylva». Båteier Odd Inge Furu melder at han måtte flytte båten sin da uteliggerne på båtplassen kollapset i uværet.

Foto: privat

– Fronten har nå passert, og vinden har gått over på sørlig retning og minket betydelig både i Nordland og Troms, sier statsmeteorolog Ine-Therese Pedersen ved Vérvarslinga for Nord-Norge.

LItt over kl. 11 ble ekstremværet justert ned til fase D, som betyr at uværet er over.

Storm og kraftige vindkast

Det blåser fortsatt friskt i alle de tre nordligste fylkene fredag formiddag, men godt under grensen for ekstremvær. Fra Helgeland til Troms blåser det nå kuling av varierende styrke, og vinden er ventet å avta ytterligere utover dagen.

Unntaket er store deler av Finnmark, hvor restene av «Ylva» vil gi skikkelig ruskevær frem til ut på fredagskvelden.

– Der blir det liten storm og kraftige vindkast, spesielt vest for Nordkinnhalvøya (Čorgašnjárga), men dette er godt under kriteriene for ekstremvær, sier Pedersen.

Laster Twitter-innhold

Kastevindene kan komme opp i 30 m/s.

– I dette området blir det mer nedbør enn vi hadde lenger sør, derfor kan snø og snøfokk gi lokalt vanskelige kjøreforhold utover dagen, sier meteorologen.

– Glad ingen ble skadet

Ekstremværet «Ylva» slo inn over Nordland og Troms i går fra sørøstlig retning, noe som gjorde at mange steder som vanligvis ikke opplever mye vind opplevde full storm og farlig sterke vindkast.

Gunstig retning på vinden gjør at bilferga M/F Husøy kan trosse ekstremværet «Ylva».


Uværet førte stedvis til store materielle skader og kaos i trafikken, men det har ikke vært rapportert om noen hendelser med personskader.

Bortsett fra en episode i Narvik med løse gjenstander som ble tatt av vinden nær Idrettens Hus, har politiet i Nordland og Troms ikke fått inn noen meldinger om problemer forårsaket av været i natt, skriver NTB.

– Det virker som at folk har vært flinke til å ta hensyn til været, og det er veldig bra. Selve ekstremværet har forløpt akkurat som forventet, uten noen overraskende vendinger. Vi er veldig glade for at ingen er blitt skadet, sier meteorolog Pedersen.

Taket på Bjarnetjønna barneskole måtte gi tapt til «Ylva»

Derfor ble det ekstremvær

– Hva er årsaken til uværet ble så kraftig denne gangen?

– Samtidig som lavtrykket kom inn fra Norskehavet i vest, lå det et høytrykk over Kolahalvøya nord i Russland. Disse to lå og stanget mot hverandre, og på grunn av trykkforskjellene mellom dem oppstod det svært kraftig vind.

Se utviklingen av lavtrykket på meteorologenes analyseside på Yr.no .

Høytrykket har nå forsvunnet østover, presset unna av det kraftlige lavtrykket, noe som gjør at vinden rundt lavtrykket minker.

Det var også en avlegger av samme lavtrykk som skapte uvær langs kysten av Sørlandet og Vestlandet torsdag, et værsystem som sent onsdag kveld så ut til å kunne bli ekstremvær, men ikke ble det likevel.

Vindkast under ekstremværet Ylva
Middelvind under ekstremværet Ylva