Nå avgjøres sommerværet

Den 23. juli innledes hundedagene med værspådommer og mystikk.

Sommer og sol på Holmen i Asker
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Fra gammelt av markerer denne dagen starten på hundedagene.

Det heter seg at hvis perioden startet med godt vær vil dette fortsette den neste måneden.

Andre teorier går ut på at hvis den tredje hundedagen er god vil alle de andre bli dårlige.

Snev av sannhet

John Smits

ETABLERT VÆRTEGN: Statsmeteorolog John Smits mener det er en god del meteorologi i hundedagene.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo er de ikke fremmed for tanken om at det er et snev av sannhet i hundedagene.

– Vi bruker dem ikke aktivt i værmeldingen, men en del av disse værtegnene har faktisk noe for seg sier statsmeteorlog John Smits.

– I slutten av juli og begynnelsen av august er vi inne i en vedvarenhetsperiode. Det vil si at når atmosfæren nå først har bestemt seg for å holde på én type vær, så har den vansker med å ombestemme seg. Dette kan gjerne holde seg i tre til fire uker, sier Smits som forteller at dette gjentar seg såpass ofte at det har blitt et etablert værtegn.

– Det er en god del meteorologi i det og det er artig å koble det med meteorlogi. Men det er også mange år det ikke stemmer, sier Smits.

Råtnende mat

Perioden fra 23. juli til 23. august er også preget av mye overtro. Over store deler av Østlandet blir hundedagene kalt røtmånen eller røtnmånen.

For i følge tradisjonen mat lett for å mugne og råtne da. Og prøver du å piske fløte i denne perioden kan du være sikker på at den blir sur.

Folklorist Toril Torlei sier hundedagene er den perioden av året flest nordmenn kjenner til.

– Alle har et forhold til værtegn og til hundedagene. Langs kysten er det nesten ikke snakk om tro en gang. De som mister noen på havet i drukning håper på å se sine kjære igjen når havet tykner og liket flyter til land i hundedagene, forteller Torlei.

Selv legger hun merke til at maten råtner fortere i denne perioden.
– Men dette skyldes nok helst varmen og ikke noe magisk, sier folkloristen.

Gale hunder

Over hele Europa heter det at hundene lett ble gale og farlige i den tiden, og det er vanlig med en voldsom oppblomstring av maneter i sjøen.

– I gamle dager advarte man mot å vade i sjøen under hundedagene fordi vannet kunne være giftig. Dette kan kanskje knyttes til oppblomstringen av brennmaneter. Så en del av historiene har nok en sannhetsgehalt, men det er ikke alltid forklaringen stemmer, sier Torlei.

Man bør også unngå å spise fisk som har bokstaven «R» i seg, og generelt sett er fiskekjøttet løsere i denne perioden og smaker dårligere. Og hvis man lar seg årelate kan man risikere å miste forstanden.

Delt om værtegn

Hvilke tegn som kan si noe om været de neste fire ukene, varierer fra sted til sted.

– Man har alle varianter. Den pessimistiske «sol inn - regn ut» og den optimistiske «regn inn - sol ut». Men den vanligste versjonen er at været holder seg stabilt gjennom perioden, sier Torlei.

– Mye av grunnen til at hundedagene er forbundet med mystikk og noe truende er at denne tiden var kritisk for bøndenes avlinger. Utfallet av perioden kunne være avgjørende for liv og død, sier Toril Torlei.

Hvordan er været hos deg i dag? Diskuter hundedagene her på yr.no

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.