Ola Nordmann liker gjerne å tro at han bor i et av verdens mest værutsatte land. Men slik er det nødvendigvis ikke - i hvert fall om vi ser på regnet.
Traktorlass med regn
Omtrent samtidig som regnet «bøttet» ned i Sør-Norge denne uken, kom det også regn på andre siden av kloden, i Kina.
Og om det «bøttet ned» her hjemme, må det ha «veltet traktorlass» med regn i Kina:
På det meste fikk Norge 13 cm regn på et døgn denne uken. Til sammenligning fikk Qionghai i Kina hele 69 cm på like kort tid, ifølge AccuWeather.com.
Gater, butikker og hjem har blitt oversvømt. Redningsmannskapene har jobbet på spreng og evakuert 140 000 mennesker.
– Området får ofte mye regn men dette har vært uvanlig intenst, skriver AccuWeather.
Men heller ikke ukens regn i Kina er så fryktelig mye å skryte av...
– Skikkelig rotbløyte
Verdensrekorden i regn på et døgn eies nemlig av Cilaos på Reunion Island i Indiahavet. Der kom det hele 187 cm regn, altså nesten to meter, i mars 1952!
– Blindern er ikke en gang i nærheten av slike mengder i et normalår. Det sier jo litt, ler Stein Kristiansen fra sitt kontor på nettopp Blindern i Oslo.
– Hvordan oppleves så mye regn, tror du?
– Det er vel omtrent som å stå i dusjen, selv om jeg aldri har målt vannet i dusjen. Du kan faktisk begynne å bruke froskemannsutstyr. Det er skikkelig rotbløyte altså.
Derfor regner det mye
Uvær og regn kan utvilsomt gjøre stor skade i Norge. Men andre steder i verden er likevel værgudene sterkere enn det vi er vant med.
Nøkkelen til det hele er temperatur, skal vi tro Kristiansen:
Jo varmere luften er, jo mer fuktighet kan den holde på. Når den varme luften presses eller stiger opp (i forbindelse med monsun eller tordenbyger) og blir avkjølt, kommer fuktigheten ned igjen som regn - noen ganger som svært voldsomt regn.
– Kraftige regnbyger har vi jo også på Østlandet om sommeren. Men de er heller ikke noe å skryte av i verdenssammenheng, avslutter Kristiansen.
I tabellene under kan du sammenligne norske og utenlandske regnrekorder: