Monsen om kulda: - Jeg bare gliser

Lars Monsen koser seg i kulda, og mener vi nordmenn har godt av den. Men da han krysset Canada holdt det på å bli for mye av det gode – selv for ham.

Lars Monsen og Foss

Lars Monsen, her sammen med hunden Foss, koser seg i marka i dag, og oppfordrer folk til å komme seg ut og oppleve vinterværet.

Foto: Lars Monsen / NRK

Ingen må tro at Lars Monsen ligger under dyna og venter på at kuldeperioden på Østlandet skal gå over. Når NRK.no får tak i ham i formiddag, er han på vei til Hadeland for å være i ett med vinter-Norge.

- Jeg bare går rundt og gliser. Folk har så godt av dette, sier han.

- Unngå å dusje

- Det er en nyttig erfaring for folk som er vant til å leve i hus hvor det bare er å skru på strømmen for å få det varmt. Dette er ikke noe vanskelig, det er bare fint, legger han til.

Han har et klart tips til folk som plages med å holde varmen når gradestokken synker nedover.

- Unngå å dusje hver dag. Da beholder man et lite skittlag på kroppen som utgjør en stor forskjell når det gjelder å holde på varmen. Da er det ikke så kaldt å gå ut i bilen om morran, sier friluftsguruen.

Men selv om Monsen trives ute i kulda, kan også han få for mye av det gode. De som har sett hans serie «Canada på tvers», husker kanskje episoden hvor han når Hudson-bukta i Canada, og skal ta seg sørover de 300 kilometerene fra Arviat til byen Churchill.

- Det er det verste jeg har vært med på, sier Monsen til NRK.no.

I nett-TV kan du se episoden hvor Lars Monsen tar seg fra Arviat til Churchill: Canada på tvers

(Artikkelen fortsetter)

Lars Monsen

- Det er det verste jeg har vært med på, sier Lars Monsen om Hudson-bukta i januar.

Foto: privat / NRK

Beinhardt klima

Kanadiske Churchill er en by som ligger like langt nord som Arendal, men har en snittemperatur i januar på ufattelige -26,7 grader. I snitt er det under -20 grader én av tre dager året rundt.

Iskalde vinder nordfra gir en kulde som er svært uvanlig sammenlignet med andre steder på jordkloden som ligger sør for den 60. breddegrad. Til sammenligning har Oslo en gjennomsnittstemperatur på -4,3 i januar.

Churchill markedsfører seg selv som isbjørnens hjemby, og de vel 1000 innbyggerne opplever jevnlig at bjørnen tar seg inn i byen, som vinterstid kun er tilknyttet resten av verden via jernbane og fly.

Slik er klimaet i Churchill

Yr sin værvarsel for Churchill

(Artikkelen fortsetter)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Folk holder seg innendørs

Isbjørn i Canada

Et vanlig syn i Churchill: Turister på isbjørnsafari.

Foto: (AP Photo/Jonathan Hayward, File

Monsen måtte bryte leir og ta seg videre langs den islagte Hudson-bukta for å nå Churchill. Monsen opplevde 19 strake døgn med under 40 effektive minusgrader på sin ferd gjennom sterk vind og kulde. På det verste registrerte han ned mot 80 effektive minusgrader.

Se Yr sin tabell for effektive minusgrader

- Jeg tenkte at hvis jeg står naken her i seksti sekunder så er jeg ferdig. Hver eneste flik av huden måtte beskyttes, og jeg måtte puste gjennom ett klesplagg på dagtid og to om natta.

- Hvordan lever befolkningen i området om vinteren?

- Folk holder seg innendørs. Jeg møtte en erfaren pelsjeger og fangstmann da jeg kom fram til Churchill, og fortalte at jeg hadde kommet fra Arviat. Da bare stirret han på meg i ett minutt, sier Monsen, og ler.

Vil ha folk ut

Kontrasten til vinter-Norge blir dermed stor etter det Monsen opplevde i Canada. Han oppfordrer nordmenn til å oppsøke naturen i det kalde vinterværet.

- Det er mulig å ha det veldig bra ute nå om man har et bål og kler seg bra over hele kroppen. Man kan klare seg med bare en primus ned mot 30 minus. Det kan rett og slett være en av de fineste opplevelsene man kan ha, sier Monsen.