Meteorologene sliter med bygene

Siri Wiberg Horjen har utfordrende dager på jobb. Når flere hundre, små regnbyger oppstår i langstrakte Norge på en dag, er det ikke lett å varsle vær.

Regnbyge og Siri Wiberg Horjen

Vanskelig å varsle: Fra sitt kontor i Oslo forsøker Siri Wiberg Horjen og kollegene å finne ut hvor regnbygene kommer neste tiden.

Foto: Malin Helene Olsen (Instagram @malinheleneolsen) og Jenny Nestvold Kanestrøm (NRK)

Hele landet opplever det disse dagene: Regnbyger som oppstår plutselig og som ender like fort som de startet.

Sannsynligheten for at Yr eller tv-meteorologen varslet akkurat «din» byge, på rett sted og til rett tid, er ganske liten.

Roper ut på Twitter

Siri Wiberg Horjen varsler vær på tv denne fredagen, og starter like godt dagen med å rope ut sin frustrasjon på meldingstjenesten Twitter. Der viser hun et bilde av de mange små regnbyger som kom over Sør-Norge torsdag:

Tweet fra Siri Wiberg Horjen
Foto: Twitter (@siriwho)

– Som kokende vann

En dag tidligere fikk meteorologen selv oppleve været hun skal varsle. Torsdag sitter hun på NRK-huset på Marienlyst og plutselig begynner det å pøsregne. Hun kikker på Yr sin radar, som viser hvor bygene er i tilnærmet nåtid, og ser at bygen er liten. Svært liten.

– På radaren er bygen som et knappenålshode. Og så lurer folk på hvorfor vi ikke klarer å varsle den, ler tv-meteorologen og forklarer:

– Regnbyger er som en kjele med kokende vann. Det bobler, men du kan ikke si hvor neste boble kommer. Men det er sikkert at den kommer.

Det er masse ustabil luft over Norge disse dagene, forteller Siri Wiberg Horjen. Det er i slik luft at bygene oppstår.

De små og lokale sommerbygene er mye vanskeligere å varsle enn regn som kommer om høsten og vinteren. Da er det store fronter og lavtrykk som gir regnet, og det pøser gjerne ned i en hel landsdel flere dager i strekk. Utrivelig for mange - men svært forutsigbart for meteorologene.

Regnbyge

Superlokal: Mange byger oppstår i 'indre strøk' fordi sola her kan varme opp store områder. På kysten og over hav er det bedre vær fordi det dannes solgangsbris.

Foto: @sivljones
Regnbue

Fargerikt vær i Oslo denne uken: Mellom bygene skinner sola opp og regnbuen titter frem. Det er ikke uten grunn at meteorologene varsler både sol og regn på samme tid nå om sommeren.

Foto: Frank Eivind Rundholt (@frankeivind) / Instagram

– Vi helgarderer ikke!

Når Horjen varsler vær på tv er det en «ja takk, begge deler»-formulering som brukes mye disse dagene: «Enkelte byger og perioder med sol.»

Dette er ikke et forsøk på å sno seg unna, understreker hun.

– Det er mange som sier at vi helgarderer fordi vi varsler både sol og regn. Men om du tenker på hvordan dagen har vært, så er det ikke helgardering. Det er faktisk sånn det er.

Vanskeligere på nett enn på tv

Mens Siri Wiberg Horjen kan bruke en generell formulering på tv, er det verre for værvarslingstjenesten Yr. Den varsler for hver krok av landet, den lokale brua, kirka eller fjelltoppen.

– På tv er det et stort område de skal varsle for. Yr skal gi flere detaljer, og når det gjelder sommerbyger skaper det ekstra hodebry, forteller Horjens kollega Bjørg Jenny Kokkvold Engdahl.

Engdahl er forsker og en av dem som arbeider med å kontrollere og forbedre nedbørvarslene på yr.no.

Tips til deg

En regnbyge kan være pitteliten, gjerne under en kilometer i omkrets, fortsetter Engdahl. Da er det ikke rart om bygen forsvinner i et varsel som har 2,5 kilometers avstand mellom varselpunktene.

Engdahl råder deg til å bruke litt ekstra tid på Yr dersom du skal gjøre noe væravhengig. Her er ekspertens tips til deg som vil ha det beste ut av tjenesten:

  • Planlegger du middag under åpen himmel? Ikke stol blindt på time-for-time-varselet. Bygen kan oppstå kjappere enn grillen blir varm og er over før du rekker å finne frem paraplyen. Se ekstra nøye på de skraverte feltene med nedbørsmengder oppgitt i intervallform. Kanskje blir det lite regn hos deg, kanskje blir det mye.
  • Sjekk tekstvarselet: Det er håndlaget av meteorologen, og her får du vite om det er fare for byger.
  • Bruk værradaren: Her kan du se om bygene er på vei. Kanskje flytter de seg mot stedet hvor du er?

Vil du vite mer? Les flere tips fra Bjørg Jenny Kokkvold Engdahl!

Regnbyge

Øs pøs: – Det regnet mye verre enn dette i virkeligheten, bare helt umulig å få det på et bilde, sier fotografen.

Foto: Malin Helene Olsen (@malinheleneolsen) / Instagram
Cumulus

På varme sommerdager blir bakken varmet opp av sola. Bakken varmer deretter opp luften. Hvis det er tilstrekkelig med fuktighet og luften er ustabil dannes det cumulus-skyer.

Foto: Jeff Kubina / Flickr