Meteorologen: – Sommeren 2016 er over denne uken

– Dessverre. Etter denne uken er sommeren over, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen. Varselet for den neste måneden sier det samme som kalenderen: Høsten på vei.

Sensommer

SISTE UKE MED SOMMER: Fra neste uke blir det merkbart at høsten er på vei, ifølge statsmeteorolog Bjart Eriksen.

Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix

– Østafjells kan vi få noen dager med høytrykk og ganske greie temperaturer denne uken. Men fra neste uke vil folk kjenne at høsten er på vei, sier Eriksen.

I meteorologens prognoser for de neste fire ukene er det nemlig ingenting som tyder på at sommertemperaturene fortsetter.

Bjart Eriksen

SØROVER: Du skal ikke så veldig langt sør for å få mer sommer. Sør-Tyskland holder, ifølge statsmeteorolog Bjart Eriksen.

Foto: Mai-Linn Finstad Svehagen

– Prognosene viser bare små avvik fra normalen, både når det gjelder nedbør og temperaturer, sier meteorologen.

Det betyr at temperaturen synker og nedbøren øker.

Kaldere og våtere

Det er nemlig det som er normalt for denne tiden på året. I Bergen er det for eksempel normalt at det regner 190 mm i løpet av august, mens normalen for september er 283 (se faktaboksen).

– Utviklingen er i henhold til normalen. Når august er over, kommer høsten. Ikke fordi vi går inn i en ny måned, men fordi varselet tilsier det, forklarer Eriksen, og legger til:

– Dessverre.

Varselet for de neste fire ukene

temperaturavvik

DENNE UKEN: Det oransje feltet viser hvor temperaturen er varmere enn normalt, det blå hvor det er kaldere.

Foto: Meteorologisk institutt
Nedbør

NESTE UKE: Forventet nedbør neste uke, angitt i mm.

Foto: Meteorologisk institutt

Kort oppsummert ser meteorologens varsel for de neste fire ukene slik ut:

Denne uken: Normale nedbørsmengder, med unntak av Øst-Finnmark som blir litt våtere. I Nord-Norge blir det litt kjøligere enn normalt, i Sør-Norge blir det litt varmere.

Neste uke: Vestlandet, i hovedsak Rogaland og Sunnhordland blir litt våtere enn normalt. Temperaturen normaliserer seg i Sør-Norge, mens Troms og Finnmark fortsatt blir liggende litt under.

Uke 36-37: Normale nedbørsmengder i hele landet. I Troms og Finnmark vil temperaturen ligge litt over normalen. Ellers normalt.

Kan komme lyspunkter

Og mens vi stålsetter oss for kortere dager, våtere veier og kjøligere netter, minner Eriksen om at september kan by på lyspunkter.

– Vi kan ikke utelukke at det kan forekomme dager der temperaturene kryper opp mot 20-tallet.

Men flere dager med over 20 grader, som er definisjonen på en sommerdag, ser det verre ut med.

– Får vi ikke inn et høytrykk i løpet av de neste to ukene, så er sommeren over, sier Eriksen. Og det er ikke en del av prognosene. Han legger likevel inn et lite forbehold:

– Reis sørover

– Vi går en ustabil tid i møte. I forrige uke ga prognosene for denne uken klare signaler om et kraftig høytrykk med mye pent vær og sommerlige temperaturer. Så måtte høytrykket vike for et lavtrykk, slik at høytrykket gikk lenger øst. Da ble det ikke så fint som først antatt, forklarer meteorologen.

For de som ikke føler seg ferdig med sommeren nå, er det bare én ting å gjøre. Dra sørover.

– I september trenger du ikke å dra så langt for å få mer sommer. Sør-Tyskland holder. Eller Paris, sier han.

Laster Twitter-innhold