Meteorolog: – Hold deg innendørs

Meteorologisk institutt sender ikke ut varsel om ekstremvær i Sør-Norge, men advarer folk mot heftig uvær. – Det ligger helt på grensen til ekstremt, så uværet er langt fra avblåst, sier meteorologen.

Kart

STORM: Det er sjelden det blir storm innover land på Sør- og Østlandet, men i dag kan det blir full storm og perioder med sterk storm langs Sørlandskysten og sør i Rogaland. Ytre Oslofjord kan få liten storm.

Foto: yr.no/kart

Vindkast på 35 sekundmeter kan slå ned som kuler innover land og bølgene kan bli høye langs kysten i ettermiddag og kveld.

– Uværet er ikke avblåst selv om det ikke kommer under kriteriene for ekstremvær. Det blir en skikkelig vinterstorm, så vi følger fortsatt med på uværet, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

– Kan bli skikkelig ille

Meteorologen ber folk ta alle forholdsregler og ikke teste naturkreftene i kveld, spesielt ikke på Sørlandet eller i Rogaland.

– Er man på feil sted til feil tid kan det blir skikkelig ille. I Agder og Rogaland bør folk ikke gå ut å se på været for det blir skikkelig uvær, advarer meteorologen.

Allerede klokken to i dag vil vinden øke på i Agder og Rogaland og utover ettermiddag og kvelden treffer den kraftigste vinden.

På grensen til ekstremt

Kriteriene for hva som er ekstremvær er svært strenge og sendes ut når det er fare for at liv og verdier går tapt. Det er ikke bare værtypen, men også området som rammes, som avgjør om det skal sendes ekstremværvarsel.

– Stedvis vil det nok bli ekstremvær, men området som berøres er ikke stort nok til at vi sender ut varsel om ekstremvær, og det aller verste uværet treffer ikke der det bor flest folk. Men det ligger helt på grensen til ekstremt så vi anbefaler folk å holde seg innendørs, understreker meteorologen.

Meteorologisk institutt sendte ut fase a i går, som betyr at de overvåker uværet i frykt for at det kan utvikle seg til ekstremvær. Torsdag morgen har de valgt å ikke sende ut fase b som er varsel om ekstremvær og uværet får derfor ikke navn.

Vindkast på 35 sekundmeter

Lavtrykket bringer med seg en del nedbør, men meteorologene er mest bekymret for vinden.

– I bakkant av lavtrykket blir det kraftig nordvestlig vind. Det blir full storm og perioder med sterk storm i Rogaland og Vest-Agder, og det kan bli vindkast på 35 sekundmeter innover land.

Østlandet må også forbedere seg på dårlig vær, men vinden blir hakket roligere enn Sørlandet og Rogaland.

– I Ytre Oslofjord blir det liten storm, men det kan komme vindkast på 25 sekundmeter innover land på Østlandet og det kan bli problematisk, sier Escobar Løvdahl.

Full storm på Vestlandet

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsler for flere fylker på Vestlandet, selv om Rogaland rammes hardest.

– Etter hvert som vinden dreier fra sørvest til nordvest, vil vi få opp mot full storm i Hordaland, sier vakthavende meteorolog Haldis Berge ved Vervarslinga for Vestlandet til NRK Hordaland.

Den sterkeste vinden kommer på formiddagen eller tidlig ettermiddag, og utover dagen vil det også begynne å snø.

Ekstremvær i Sverige og Danmark

Den sterkeste vinden holder seg til havs og langs kysten. Den verste støyten er det nabolandene våre og områder sørover i Europa som får.

I Danmark har uværet fått navnet «Bodil» og i Sverige kalles det «Sven».

– De høyeste bølgene kommer i Nordsjøen og Danmark, siden uværet får fra nord mot øst. Bølgene kan bli 9 meter høye i Skagerrak, sier meteorologen.