Mener global oppvarming gir det kalde været

– Vi fryser på grunn av global oppvarming, ikke på tross av den, sier en amerikansk forsker.

Snøstorm

SNØSTORM: Innbyggerne i Chicago ble overrasket av iskald luft og snø midt i desember 2010.

Foto: Nam Y. Huh / Ap

I Polen fryser over seksti mennesker ihjel. Taket på metrodomen i Minneapolis kollapser under snømengdene. I Europa stenger snø de største flyplassene midt i førjulsstria. Og i Norge står kulderekordene i kø.

Om du opplever pratet om global oppvarming som en dårlig vits, er det kanskje ikke så rart.

– Komisk timing

Midt i kampen mot snø og kulde kommer likevel bekymrede meldinger fra Verdens meteorologiorganisasjon: 2010 kan bli blant tidenes varmeste år, globalt sett.

– Komisk timing, er kommentaren til den amerikanske forskeren Judah Cohen (Atmpspheric and Envirnonmental Research) i et innlegg i New York Times. Han mener imidlertid det er det fullt mulig å forene rekordkulde med rekordvarme.

– Det ikke helt åpenbare svaret er at den totale oppvarmingen av atmosfæren faktisk forårsaker det ekstremt kalde været, sier han.

Sibir i fokus

For å forstå sammenhengen må vi se på snøen i Sibir, fortsetter han. Forklaringen er som følger:

  • Fordi den globale temperaturen har økt og isen Arktis smelter, har luften blitt mer fuktig. Jevnt og trutt har snømengden i Sibir økt. Dette gjelder spesielt nord for høye fjell som Himalaya, Tien Shan og Altai.
  • De høye fjellene har stor påvirkning på forholdene i atmosfæren. Jetstrømmen, en «elv» av luft som beveger seg mellom 8 og 11 kilometer over hodene våre, bølger seg rundt fjellene, - omtrent som vannet i en elv strømmer rundt en stor stein.
  • Snøen reflekterer sollys og derfor blir det kaldere i Sibir. Den kalde luften forsterker effekten som fjellene har. Bølgene i jetstrømmen blir kraftigere.
  • Om vinteren sender dette varm luft fra subtropiske områder mot Alaska og Grønland. Samtidig strømmer iskald luft fra Sibir mot Øst-Asia og Europa.

Dette er grunnen til at de østlige delene av USA, Nord-Europa og Øst-Asia har opplevd ekstraordinære snømengder og kalde vintre siden begynnelsen av dette århundret, er Cohens konklusjon.

Kritiserer sesongvarselet

Norske og utenlandske meteorologer gir hver måned ut sesongvarsel for de neste tre månedene. Flere ganger har de måttet tåle krass kritikk, fordi varslene har bommet.

Cohen, som selv er ekspert på sesongvarsling, er ikke overrasket over bomvarslene.

– De fleste varslene har ikke klart å forutse de kalde vintrene, fordi havet er den viktigste pådriveren i modellene deres. Og havet har blitt varmere på tross av at vintrene har blitt kaldere. De har ignorert snøen i Sibir.

Det kalde været de siste to vintrene har blitt omtalt som et aldri så lite lite mysterium. Men ifølge Cohen er det hele svært logisk.

– Faktum er at vi ikke fryser på tross av global oppvarming, men på grunn av den, avslutter han.