Mener El Niño «flytter» på seg

Nå frykter ekspertene at «nye» El Niño kan gi dårligere værvarsler.

Gutt i sklie

«EL Niño» betyr liten gutt. Denne gutten nyter godværet i Manila på Filippinene, - ett av landene som påvirkes av værfenomenet El Niño.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Rasmus Benestad

SKEPTISK: Rasmus Benestad har forsket på El Niño og sesongvarsler.

Foto: Bård Gudim/Metorologisk institutt

En ny variant av det mektige værfenomenet El Niño har blitt registrert stadig oftere de siste årene. Om dette viser seg å bli en varig trend kan værsystem over store deler av kloden endre seg.

Lik men annerledes

Tradisjonelt har El Niño ført varmt overflatevann østover i Stillehavet, mot kysten av Amerika.

Men siden tidlig på 90-tallet har forskerne merket en endring, hvor det varmeste området flytter seg mot sentrale deler av Stillehavet.

Samtidig som varmen flytter seg, har også El Niño blitt sterkere. Det skriver det amerikanske værvarslingsbyrået NOAA på sine nettsider. Funnene er nylig publisert av NASA-forsker Tong Lee og NOAA-forsker Michael McPhaden, i Geophysical Research Letters.

«El Niño Modoki» – lik men annerledes, er ett av de nye navnene som eksperter har gitt fenomenet.

– En dristig konklusjon

Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt har skrevet doktorgrad om El Niño. Han mener forskerne er dristige som tør å konkludere med utgangspunkt i observasjoner som kun går tilbake til 90-tallet.

– Jeg vil gjerne vente lenger før jeg sier noe om en trend. Men det er seriøse folk som står bak undersøkelsen og jeg har stor respekt for dem.

Ny El Nino

2009-10: Dette er det varmeste «El Nino Modoki»-året som er observert. Fargene viser at temperaturen ved havoverflaten er høyest sentralt i Stillehavet.

Foto: Physical Oceanography Distributed Active Archive Centre of NASA JPL

Trøbbel for værvarslingen

Stabile værsystem som El Niño kan påvirke den langsiktige værutviklingen i områder rundt ekvator. Langtidsvarsler og sesongvarsler, som kan gå opp til ti måneder frem i tid, er i stor grad utviklet med utgangspunkt i nettopp El Niño.

Nå er NOAA-forsker Michael McPhaden bekymret for værvarslene.

– El Niños påvirkning på de globale værsystemene blir annerledes dersom oppvarmingen av havet hovedsaklig skjer sentralt i Stillehavet, i stedet for i øst, sier han.

– Hvis trenden fortsetter, kan det stikke kjepper i hjulene for langtidsvarslingen. Den baserer seg i stor grad på en forståelse av El Niño som stammer fra siste del av 1900-tallet.

Hva skjer med Norge?

Selv om El Niño foregår langt borte, kan fenomenet også påvirke været i Nord-Europa. Det mener i hvert fall britiske forskere fra Met Office.

Den norske forskeren Rasmus Benestad er ikke like sikker.

– Vi har ikke klart å finne noen forbindelse til våre værforhold. Noen mener at det er det, men det har ikke vært veldig overbevisende til nå.

Sesongvarslingen i Norge, som går tre måneder frem i tid, er uansett på et eksperimentelt nivå, har Benestad tidligere fortalt til yr.no.

– Sesongvarsling var opprinnelig laget for områdene ved ekvator, hvor værsystem som El Niño avgjør værutviklingen på lang sikt. Her i nord er været mye mer kaotisk og uforutsigbart.