Melder drømmehelg i skisporet

Nydelig vintervær i hele Sør-Norge og optimale forhold både for Birken-deltakere og andre skiglade. Men i Nord-Norge blir det uværshelg.

En langrennsløper staker i løypene ved Sjusjøen.

PANSERFØRE: Meteorologen lover flotte spor og god glid hele helgen i Sør-Norge. Bor du i nord, er det kanskje bedre å finne frem noen brettspill.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Vinteren holder stand i sør, med temperaturer som ligger fem til ti grader under normalen for årstiden. Til gjengjeld byr den ekstra lange vinteren på nydelig vær, spesielt denne helgen.

Geir Ottar Fagerlid

LAVTRYKK PÅ VEI: Meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vérvarslinga for Vestlandet sier lavtrykket treffer Troms på søndag.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Alt tyder på panserføre og veldig gode spor i skiløypene. I tillegg varmer solen godt opp. Finner du deg en vegg med litt sol, kan det bli skikkelig lunt og fint, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Knallvær på Birken

Timingen er perfekt for de over ni tusen som skal gå Birkebeinerrennet fra Rena til Lillehammer på lørdag. Men helgen byr på praktvær og nydelige skiforhold for så godt som allle på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet.

– Det blir en riktig fin helg, men masse sol og lite skyer i alle de største byene, med unntak av Trondheim. Været blir kaldt og tørt, og det kan bli en del plussgrader når solen skinner. I Bergen var det sju plussgrader i solen torsdag, sier Fagerlid.

Laster Twitter-innhold

Venter liten storm i nord

Et kraftig lavtrykk deler landet i to omtrent på midten denne helgen. Mørekysten og Trøndelag blir liggende midt i skjæringspunktet, og i hele Nord-Norge blir det skikkelig ruskevær.

– Lavtrykket ligger nå over Grønland og vil bevege inn mot Troms i løpet av helgen. Det gir ganske dårlig vær og en god del vind, sier Fagerlid.

– Lørdag venter vi sørvestlig sterk kuling helt fra Trøndelag til grensen mot Russland, og søndag kveld kan bli nordvestlig liten storm.

Lavtrykket tar med seg mildvær, og det blir regn på store deler av kysten i nord. Lenger inn i landet vil nedbøren falle som snø.

– Søndag kan det også bli snø i Møre og Romsdal og i Nordfjord, sier meteorologen.

Laster Twitter-innhold

– Lenge til neste gang

Over helgen er det mulighet for mildvær flere steder, men prognosene er usikre.

– Vinteren har nok ikke kastet inn håndkleet helt ennå, men det kan bli en stund til det blir like fint som nå til helgen, sier Fagerlid.