Livsfarlig liten djevel

Den er liten, men har krefter nok til å flytte biler og knuse båter. Verst er likevel ikke de voldsomme kreftene, men at meteorologene ikke klarer å varsle den.

Tuva og et polart lavtrykk

Satellittbilde over Norge: Den store «snurren» er ekstremværet Tuva (januar 2008). Den lille «snurren» er et polart lavtrykk.

Foto: met.no

Det er ikke en av tornadoene i USA vi snakker om denne gangen, men derimot et ekstremt og mystisk værfenomen som finnes rett utenfor vår egen stuedør: En liten syklon, av eksperter kalt et «polart lavtrykk».

Værforskere

Stormjegere: Øyvind Sætra, Ivan Føre og Jon Egill Kristjansson. Vinteren 2008 var de tre forskerne på intens stormjakt i Barentshavet.

Foto: met.no

Etter en tre uker lang stormjakt i Barentshavet håper norske meteorologer at de snart kan avsløre hemmeligheten om dette uværet.

Kommer plutselig

Polare lavtrykk har mange sjømenns liv på samvittigheten. Fordi de er små og oppstår på kort tid, er de noe av det vanskeligste for en meteorolog å varsle.

De som har opplevd et polart lavtrykk, kan fortelle om en vegg av uvær som kom ut av intet . I noen timer herjet værkreftene hardt og brutalt for så å forsvinne igjen. Noen opplevde at det var solskinn og stille både før og etter uværet.

Det koker på havet

Sjark

Mange sjarkfiskere i Nord-Norge har blitt overrasket av polare lavtrykk, og ikke rukket å komme seg i havn.

Foto: Arild Engelsen Skipsfoto

I følge ekspertene kan et polart lavtrykk gi vind opp i orkan styrke, ekstremt krappe bølger, ising, haggel og torden. Lavtrykkene har en levetid på alt fra seks timer til et par dager, og oppstår oftest i havet utenfor Nord-Norge.

Uværet dannes når iskald luft fra nord møter varmt hav fra sør. I perioder med nordavind er det dermed perfekte forhold for at polare lavtrykk kan dannes.

- Det er som å skru på en kokeplate, sier meteorologene. Mens uværet står på, pumpes enorme mengder varme og fuktighet opp fra havet og inn i atmosfæren. Blir lavtrykket kraftig nok, kan vi se det karakteristiske «øyet» i sentrum av uværet.

Truer aktiviteten i nord

Mens isen smelter i Arktis er menneskenes aktivitet i nord i ferd med å ta seg opp. Vi finner nye transportruter gjennom nordvest- og nordøstpassasjen, og vi planlegger en storstilt opphenting av olje og gass.

Noen frykter at det ekstreme og uforutsigbare været i området kan true både mennesker og miljø. Dette er en av grunnene til at forskerne de siste årene har rettet fokus mot nettopp ekstremvær i nord.

Jaktet på stormen med fly

I februar og mars 2008 gjennomførte norske og utenlandske forskere en tre uker lang stormjakt med base på Andøya. Klarte de «å fange» et polart lavtrykk, kunne de kanskje også bli flinkere til å varsle uværet og dermed redde flere liv.

Stormjakten skulle vise seg å bli svært vanskelig: For hvordan flyr man inn i et uvær som man ikke vet hvor er?

Hele historien om stormjakten kan du se i NRK Nett-tv eller laste ned som podkast.

Her kan du lese mer om polare lavtrykk:

Uværet Vera

Ekstremværet Vera, som traff Norge i november 2008, var et stort og kraftig polart lavtrykk. Denne gangen klarte meteorologene å varsle uværet.

Foto: Meteorologisk institutt (C)