Lavtrykkene står i kø – varsler full storm på Vestlandet

Det meste av Sør-Norge må si farvel til det vakre vinterværet.

Regnvær i Bergen

BREIFLABB OVERALT: Det blir vått, men ikke så kaldt, i Bergen og resten av Vestlandet denne uken. Onsdag kan vinden komme opp i full storm.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Etter en strålende helg med klarvær og skiføre over store deler av landets sørlige halvdel, er det bare å forberede seg på lavt skydekke og nedbør i flytende form mange steder denne uken.

– Nå får vi et par lavtrykk inn på rekke, som gir kraftig pålandsvind med mye nedbør i vest og i sør. Regnet begynner for alvor tirsdag og fortsetter i flere dager, sier vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt.

Magnus Ovhed

VENTER PÅ STORMEN: Meteorolog Magnus Ovhed ved Vêrvarslinga for Nord-Norge sier det blir svært vått og vindfullt på Vestlandet.

Foto: Bård Gudim

Hissig lavtrykk skyller inn onsdag

Onsdag ser vinden ut til å komme opp i full storm på kysten av Vestlandet. Ifølge prognosene vil stormen komme inn fra vest og treffe Bergen midt på dagen.

Meteorologene regner foreløpig med at et OBS-varsel vil være tilstrekkelig. Det er per nå ikke aktuelt å varsle mulig ekstremvær.

Den kraftige vinden gjør at mildværet ikke akkurat gir vårlige temperaturer. I Bergen og i store deler av landsdelen forventes kvikksølvet å holde seg rundt fem plussgrader.

Laster Twitter-innhold

Vind og nedbør også på Østlandet

– Østlandet ser ut til å få det litt bedre enn Vestlandet og Sørlandet denne uken, men en del av lavtrykkene kan komme over fjellet og gi en del frisk sørvestlig vind og nedbør i innlandet. På kysten ser det ut til å bli plussgrader og regn, ellers vil det for det meste holde seg på minussiden, sier Ovhed.

Midt-Norge og Nord-Norge ser ut til å få langt bedre vær, dog med kraftig sørøstlig vind.

– Er man utsatt for sørøsten, kan det være lurt å følge litt med. Vinden kan bli rimelig sur i en del fjordstrøk, sier meteorologen.

Best vær i nord

Trøndelag og Nordland får stort sett oppholdsvær med noen blaff av mildvær og nedbør, trolig i form av sludd.

I Troms og Finnmark er det ventet kjølig vær, minusgrader og forholdsvis lite nedbør, frem til en kort periode med nordavind bringer med seg noen snøbyger.

– Det blir uansett ikke de helt store mengdene med snø, sier Ovhed.

Svalbard får stort sett pent vær med noen få minusgrader. Også her blir det en del sørøstlig vind og muligheter for litt lavere temperaturer utover uken.

Slik så det ut på Kollmyrkampen ved Hamar i går: