Langtidsvarsel gir trøbbel for meteorologene

I England har meteorologene nok en gang bommet med sesongvarselet sitt. Nå får de gjennomgå.

Snøkaos i England

SNØEN OVERRASKET: Mange bilister i Storbritania måtte sette fra seg bilene da snøen lavet ned uten å være varslet.

Foto: BBC

Heller ikke norske sesongvarsler har truffet særlig godt denne vinteren.

– Sesongvarsling er litt som å spille yatzy. Du vil jo gjerne ha full treff men får det sjelden, sier Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

Snøen kom plutselig

Våren 2009 lovet meteorologer ved britiske Met Office « barbacue summer » i sesongvarselet sitt. Da sommeren ble kjølig og våt lot ikke reaksjonene vente på seg.

Denne vinteren varslet Met Office varmere vær enn normalt. Med det iskalde desember- og januarværet har kritikerne dermed fått vann på mølla.

Det hele har toppet seg fordi også meteorologenes korttidsvarsel har vært dårlig. Da et ekstremt snøvær kom nå i januar ble ingen advart , ifølge avisen Telegraph.

Video nsps_upload_2010_1_6_12_22_48_2845.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Snøen lager kaos i England i januar 2010. Trykk på bildet for å starte videoen.

Ekspertene uenige

Nå diskuterer Met Office hva de skal gjøre med sesongvarselet sitt , ifølge BBC.

– Varslene har dårlig rykte innenfor meteorologi og klimaforskning. Ingen tror på varslene likevel. De bør slutte å lage dem, sier klimaforsker Andrew Watson ved University of East Anglia.

Andre mener det er formidlingen som er problemet – ikke varselet.

– De må fortelle at langtidsvarslene er eksperimentelle og ikke bruke fantasifulle formuleringer som «barbecue summer» skapt av kommunikasjonsfolkene, sier professor Stephen Mobbs ved Leeds University.

Uforutsigbart vær i Nord-Europa

Heller ikke sesongvarselet i Norge har truffet blink denne vinteren.

Rasmus Benestad

BENESTAD: – Varslene blir gjerne forenklet på en umulig måte. Det vi gir ut kan bomme, mens enkelte beregninger likevel treffer.

Foto: Bård Gudim/Metorologisk institutt

Det har blitt kaldere enn antatt, forteller Rasmus Benestad som har ansvar for sesongvarslene til Meteorologisk institutt.

– Sesongvarslene er mye sikrere i tropene. Her i Nord-Europa er de foreløpig som et stalltips.

Sesongvarsling var opprinnelig laget for områdene ved ekvator, hvor værsystem som El Niño avgjør værutviklingen på lang sikt. Her i nord er været mye mer kaotisk og uforutsigbart, forklarer Benestad.

– Jeg prøver å gjøre det kjedelig

Å droppe varselet er ikke et alternativ, mener Benestad. Han er optimist, og tror forskning og bedre regneutstyr vil gjøre sesongvarselet for Nord-Europa bedre.

Mens britiske kolleger varsler «barbecue summer», bruker Benestad et nøkternt språk. Målet er å unngå misforståtte, tabloide oppslag i mediene.

– Jeg prøver å gjøre det meget kjedelig, og har lykkes med det ganske ofte.

Dårlig rykte?

– Er du ikke redd bomvarsler kan ødelegge meteorologenes gode navn og rykte?

– Jo, men det kommer an på hvordan vi kommuniserer. Media har liten forståelse for naturvitenskap. Om vi ikke kan forklare om usikkerhet og hva en modell er, er jeg redd man kan ødelegge vårt gode navn og rykte.

Sesongvarsel vinteren 2010

Slik ser et sesongvarsel fra Meteorologisk institutt ut. Dette er for vinteren 2009/2010 (desember til februar). De mørkeste feltene indikerer at temperaturen kan bli 2 grader over normalen, gjennomsnittlig på tre måneder.