Klimaendringer øker risikoen for hetebølger og skogbranner

Global oppvarming gjorde hetebølgen i Portugal i juni ti ganger mer sannsynlig, ifølge forskere.

Portugal Forest Fire

KONSEKVENSER: Et fly slipper vann over et brannherjet område ved Pedrógão Grande i Portugal i midten av juni. Klimaendringer har økt faren for hetebølger opp til ti ganger.

Foto: Paulo Duarte / AP

Myndighetene ble kritisert for å ha tillatt planting av altfor mange eukalyptustær, som brenner svært godt hvis de antennes. Men ekstremt høye temperaturer økte også risikoen for brann.

Da et lynnedslag antente flammene i området Pedrógão Grande, var det så varmt at regnet fra tordenskyene fordampet før det traff bakken.

En gruppe klimaforskere har sett nærmere på hetebølgen, og for et par uker siden kom de med sin konklusjon: Sannsynligheten for så kraftig varme i Portugal er blitt ti ganger høyere som følge av klimaendringene.

Flere land

Uvanlig høye temperaturer i Spania, Frankrike, Sveits, Nederland og England i samme periode kan også ha vært påvirket av den globale oppvarmingen.

Heten i Spania i juni var ti ganger mer sannsynlig som følge av den menneskeskapte oppvarmingen, ifølge forskerne.

I de andre landene var sannsynligheten fire ganger høyere enn den ville vært i en verden uten klimaendringer.

Stor skogbrannfare i Middelhavet

Denne uken pågår det skogbranner i flere land ved Middelhavet, blant annet i Italia, hvor det både er tørke og uvanlig varmt.I Kroatia meldes det også om skogbranner som pågår flere steder i landet. En norsk kompisgjeng måtte evakuere fra feriestedet Split natt til mandag, melder BA.

Les mer: Voldsomme skogbranner langs Middelhavet

I Norge har det også vært flere skogbranner hittil i sommer. Kommende dager er det skogbrannfare i fylkene rundt Oslofjorden. Sjekk Yr sin skogbrannfareindeks for informasjon om dette.

Varmerekorder

Hetebølgen i juni rammet store deler av Europa, og i England kom det meldinger om asfalt som smeltet i varmen.

Hetebølge Spania

HETEBØLGE: Torsdag 13. juli publiserte Meteorologisk institutt dette bildet, som viser 47 grader i indre sørlige deler av Spania.

Foto: Meteorologisk institutt.

Også så langt unna som i Kroatia og Russland var det uvanlig varmt.

Også i juli har det vært ekstremt varmt i Spania, med temperaturer opp mot 47 grader.

Bønder rammes av tørke

Klimaforskerne forventer at makstemperaturene vil fortsette å stige de neste tiårene, i takt med utslippene av klimagasser.

Mange av landene ved Middelhavet kan bli hardt rammet av klimaendringene, siden «langtidsvarselet» her er mindre regn i deler av året – i tillegg til høyere temperaturer.

En av de verste tørkeperiodene på flere tiår har i år rammet Spania og Italia. Mange bønder har mistet avlingene sine, og produksjonen av italiensk olivenolje ventes å falle 60 prosent, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les: Hetebølger i Sør-Europa koster bøndene minst 10 milliarder kroner