Klar for tidenes værstunt

Direkte inne fra – været! John varsler og sammen med Eli Kari fyker han av gårde for å rekke været han har meldt. Det er mye som kan gå galt under tidenes direktesendte værstunt på NRK1.

Eli Kari Gjengedal og John Smits

Eli Kari og John har funnet frem den gamle værkuben fra værmeldingene på TV på 70-tallet. Den kommer til å følge med på lasset når været sender dem på kryss og tvers i Norge.

Foto: Dag Indrebø / NRK

De vet ikke hvor de skal sende fra, ei heller hva de skal snakke om – bortsett fra at det handler om vær.

Det er været som fører an når værdame Eli Kari Gjengedal og statsmeteorolog John Smits kommer på lufta med sin nye direktesendte tv-serie i mars.

Værfast i en busslomme?

I slutten av hvert program varsler John været og dermed tema og sendested for neste program. Så hopper de to i bilen og krysser fingrene for at været ikke hindrer dem i å nå frem.

– Kanskje må vi rigge oss til for sending i en busslomme, på feil side av fjellovergangen, fjorden eller den rasutsatte strekninga? Så får vi håpe at det tekniske utstyret tillater oss å sende, sier Eli Kari som forteller at de skal ta i bruk helt nytt utstyr på reisen:

Robust, stort og tungt burde være et stikkord for teknikken bak vær-TV. Men nei - her må alt være så lett og kompakt at det lar seg pakke i bilen og frakte til andre siden av landet på rekordfart.

– Mars kan være en guffen måned værmessig, og vi skal jo liksom oppsøke problemene. Jeg tror jeg kommer til å fryse mye, sier Eli Kari.

– Vi vet hvor variabelt og vanskelig det norske været er å varsle. Når vi i tillegg skal varsle og reise etter kan du tenke deg. Det er skumle saker, sier John.

Eli Kari Gjengedal og John Smits

Stappmørkt: I mars er det fremdeles mørkt når Værbitt går på luften etter Dagsrevyen. Her fra testopptak i Bekkjarvik utenfor Bergen.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Gir fra seg kontrollen

Du har sett henne synge og danse på skjermen. Men da Eli Kari gjorde sine stunt som værdame i TV2 skjedde det innenfor trygge og forutsigbare rammer.

Nå tar værdamen steget fra et varmt og tørt studio ut i det virkelige været.

Den værbitte ferden starter på Finse, midt i værskillet mellom øst og vest, søndag 2. mars. Deretter bærer det ut i det uvisse.

Et gedigent værstunt, kaller Eli Kari dette. Og akkurat det burde kle den impulsive og kreative fargeklatten fra Sogn.

– Hvordan er været? Blir jeg sint på John eller været? Hvem vet - kanskje må han straffes dersom varselet slår feil, sier hun med et lurt smil.

Den følelsen når du står på bryggen og skal kaste deg uti. Du vet det er kaldt, men ikke hvor kaldt. Dette blir veldig rart, men jeg gleder meg mye. Jeg liker å ta ting på sparket.

Eli Kari Gjengedal

John Smits og Eli Kari Gjengedal

Eli Kari har reist rundt i Norge og laget innslag som skal vises i direktesendingene. Her lever hun ut sommerdrømmen sammen med John.

Foto: Kjell Jøren Hansen / NRK

John i gapestokken

Værvarsel er ferskvare. Bare noen timer etter at John Smits har varslet været på TV kan et nytt og annerledes varsel foreligge.

– Vi meteorologer er gode på å bortforklare hvorfor været ble noe annet enn det som var meldt. Slik er det for oss meteorologer. Om du tar det inn over deg, blir det slitsomt.

Nå må han forsvare varselet sitt offentlig, to ganger i uka. Eli Kari er folkets røst og blir Johns skarpeste kritiker dersom han bommer.

Ingen værjakt uten en plan, lover den erfarne meteorologen. Han har tenkt å gå for de store værsystemene; lavtrykk eller vindfelt som gjerne dekker en hel landsdel. Likevel må han til slutt plukke ut ett bestemt sendested, og fortelle hvordan været blir der.

– Det er valg av sted jeg er mest nervøs for. Tornadojegere reiser i årevis uten å treffe været. Vi skal heldigvis jakte på større værsystemer. Vi leter ikke etter nåla i høystakken.

– Verdens beste snakkis

Hva skjer når norges mest sprudlende værentusiaster slår seg sammen? Jo, da snakkes det selvsagt om vær, også når kameraene er skrudd av. John minnes godt en lang diskusjon om ...... drenering!

– Akkurat det med drenering tror vi ligger nedgravd i ungers natur. Gi dem vann og sand og de bygger demninger og vassdrag helt naturlig. Det ligger i genene, sier meteorologen.

Nå vil John og Eli Kari at vi skal snakke med dem og med hverandre om været, mer enn vi allerede gjør. Det kan for eksempel skje på yr.no sin facebook-side og instagram-konto (#yrbilder).

– Nordmenn blir født inn i et skiftende vær og forholder seg til det hele tiden. Vi har vær i beinmargen. Det er verdens beste snakkis. Du blir aldri ferdig, avslutter en spent Eli Kari.

Du treffer Eli Kari og John på Lindmo på NRK1, lørdag kl 21:35!

Eli Kari Gjengedal fryser i Vardø. Spør om det hjelper med lag på lag med klær.

Smakebit: I 2013 reiste Eli Kari rundt i vårt værbitte land. Her fryser hun i Vardø, stedet uten sommer.

Les mer: