Kan bli sterk storm i natt

Fortøy båten, skalk lukene og hold på hatten. Nå raser den første skikkelige høststormen i Norge.

Uvær

Godt synlig fra verdensrommet: Lavtrykket snurrer rundt utenfor kysten vår det neste døgnet, før et nytt lavtrykk kommer susende. Resultatet er mye regn og mye vind.

Foto: Yr/Marianne Bull Mathisen

Det kraftige lavtrykket som treffer oss fredag og lørdag kommer til å merkes mange steder i landet:

På Sør- og Østlandet, hvor høstferien starter denne helgen, kan du vente deg kraftige vindkast på opp mot 20 m/sek. På Vestlandet (sør for Stad) og i de to nordligste fylkene blir det vindfullt og vått.

Men verst blir det i Midt-Norge og i Nordland. Her er det bare å komme seg inn – eller eventuelt kle godt på seg og kjenne værkreftene på kroppen, slik folk i Ålesund allerede gjør.

– Mange blir kanskje overrasket av den sterke vinden. Vi har jo hatt en lang periode med fint vær nå, sier statsmeteorolog Steinar Skare i Bergen.

Dette er den første skikkelige høststormen i 2014. Og det blir garantert ikke den siste, – for i hælene på dette uværet kommer et nytt uvær.

I dag var det ruskever over Moldefjorden

Hakket under orkan

Janine Herren

Janine Herren i Ålesund er en av dem som fryder seg over årets første høststorm.

Foto: Synnøve Hole
Tom Barstad

Vaktmester Tom Barstad på rådhuset i Ålesund har mye ekstraarbeid med å åpne tette sluk denne fredagen.

Foto: Synnøve Hole

Allerede fredag morgen blåser det godt langs kysten i vest. Og regnet pøser ned flere steder. Utover dagen tar vinden seg opp, og i Møre og Romsdal og Trøndelag blir det full storm.

Fredag kveld og natt til lørdag tar vinden seg ytterligere opp, – samtidig som vinden snur: Det kan bli sterk storm fra vest. De som bor utsatt til, vet at dette fort kan bli en utrivelig vindretning.

Sterk storm er hakket under orkan på Beauforts vindskala. Og når vinden kommer fra vest blåser den rett inn mot land, inn fjorder og daler – og ikke langs ytre deler av kysten slik vinden gjør når den kommer fra sørvest.

Myyyye regn

Også i Nordland blir det en del vind, men den blir hakket svakere her (liten storm) enn i Midt-Norge.

I Nordland er det derimot regnet som gjør seg mest gjeldende: Er du riktig uheldig kan du få hele 140 millimeter regn i hodet i løpet av de neste to døgnene. Det er mye!

Lenger sør i landet kommer det også mye regn, men mest fra fredag til lørdag.

  • Sør for Stad kan det komme 40–60 millimeter regn fra fredag til lørdag.
  • I Midt-Norge kan det komme 30–50 millimeter regn fra fredag til lørdag.

Hvor regner det mest akkurat nå? Følg pøsregnet på Yr's radar!

Lavtrykk i Norskehavet

Værsituasjonen fredag, slik meteorologene mener den vil være.

Foto: Yr

Så kommer en ny storm

Lørdag formiddag minker vinden, men for deg som bor i Midt-Norge er det bare snakk om en pustepause. Søndag kommer en ny front og gir liten storm langs kysten.

– Heldigvis er dette lavtrykket er en del svakere enn det første. Det blir en helg med mye vind og regn for mange, avslutter Steinar Skare.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.