Kan bli ny storflom på Vestlandet

– Blir det knallvarme og regn samtidig, er det kritisk, sier flomvarsleren.

Flomskader

VESTLANDET HØSTEN 2014: Store deler av infrastrukturen ble vasket vekk etter 200-årsflommen i vest i oktober 2014. Da var det regn som gav flom. Nå er det snøsmelting som truer.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Elin Gerd Langsholt, flomvarsler NVE

FLOMVARSLER: Det er større sjanse for vårflom i vest enn øst, sier Elin Langsholt ved NVE.

Foto: Stig Storheil / NVE
Tindevegen - Ringsdalen

HØYE BRØYTEKANTER: I Ringsdalen, noen kilometer fra Turtagrø på Sognefjellet, er skjæringene seks meter høye.

Foto: Anders Fortun

De siste ukene har snøen lavet ned i høyfjellet i Sør-Norge og lagt seg oppå allerede rekordstore mengder snø.

Når dette smelter kan det bli dramatisk, og mest utsatt er de hardt prøvede områdene på Vestlandet som ble tatt av 200-årsflom i oktober sist høst.

– Sjansen for flom har økt de siste ukene, sier flomvarsler og hydrolog Elin Langsholt ved Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE.

– Det er ikke noen drømmesituasjon at det fortsetter å komme snø, legger hydrologen til og sikter til det unormalt kjølige været som preger deler av landet disse dagene.

Mann foran høy brøytekant

BLIR LITEN: Det er voldsomme krefter som slippes løs dersom all denne snøen skal smelte på kort tid. Geirangerveien er en av flere veistrekk med ekstreme brøytekanter denne våren. Dette bildet er tatt 17. mai 2015.

Foto: @sveinarneb / Instagram

Metervis med snø skal smelte

Snøkartet under er hentet fra senorge og viser at det ligger over fire meter snø flere steder i fjellet.

I løpet av de neste ukene skal snøen bli til vann og følge elvene mot havet. Det kan skje pent og pyntelig, men det kan også bli dramatisk.

– Været i smelteperioden er helt avgjørende. Blir det knallvarme og regn på en gang er det kritisk. Men det kan fremdeles smelte jevnt og trutt uten at det blir noen storflom, sier Elin Langsholt.

Det er Rogaland og Hordaland som har mest snø i forhold til normalen. Også i Sogn og Fjordane er det godt med snø, forteller hydrologen.

Snødybde 19. mai 2015
Foto: senorge.no

Mindre fare på Østlandet

På Østlandet har snøen forsvunnet jevnt og trutt denne våren, og i lavlandet er det nå bart. I vassdragene som får tilførsel fra lavlandet er det derfor liten sjanse for flom dette året.

Langsholt tar imidlertid et lite forbehold med tanke på vassdragene i øst som får tilrenning fra høyfjellet, som Glomma og Drammensvassdraget.

Flommen på Kvam førte til store ødeleggelser i 2013

KVAM: Gudbrandsdalen opplevde storflom to år på rad, i 2012 og 2013.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Flom i Trysil tidligere i år

TRYSIL VÅREN 2014: I fjor var Trysilvassdraget et av stedene som flommet over. Toppen ble nådd 26. mai. Ekspertene tror ikke det blir storflom her i 2015.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er vanskelig å si hvor stor vannføringen blir. Det er i så fall høyfjellet som bidrar.

Vårflom kommer sjeldnere i vest

De mest dramatiske flombildene om våren kommer vanligvis fra Østlandet. Det er her vi finner de store vassdragene hvor smeltevannet får tid til å bygge seg opp til storflom.

I vest er det brattere og kortere vassdrag og smeltingen fordeler seg over en større høydeskala, forteller Langholt og legger til at det er høstflommene som dominerer i vest.

Om våren er det ikke samme intensitet over regnet som om høsten.

– Men det kan klinke til med en vårflom i vest også. Det er vanskelig å si hvordan det vil arte seg i år, avslutter hydrologen.

Les også:

Se Brennpunkt om flomsikkerhet i Norge

Ifølge myndighetene bor så mange som 160 000 nordmenn på potensielt farlige steder. Likevel har ikke kommunene gjort sin lovpålagte jobb med å kartlegge sikkerheten vår, viser Brennpunkt i denne dokumentaren:

Denne vinteren har vi fått oppleve et nytt norsk vær. Et farligere vær, som ekspertene mener kommer til å ta liv. Ifølge myndighetene bor så mange som 160 000 nordmenn på potensielt farlige steder. Likevel har ikke kommunene gjort sin lovpålagte jobb med å kartlegge sikkerheten vår. Møt fire familier som er tatt av været, og som må finne nye steder å bo. Og se hvor mange fylker som kan være farlige.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Tatt av været»