Kan bli en slapsete vinter

De tre neste månedene kan bli varmere enn normalt, ifølge det ferske sesongvarselet.

På ski

God stemning, dårlig føre: Barna gikk på ski i sørpe under Holmenkolldagen 8.03.09.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Neglebit, vannrør som sprekker og lokk av forurensning over byene. Alt dette kan du muligens se langt etter denne vinteren - om et usikkert varsel slår til.

Snø kan bli slaps

Drømmeforhold ved Vassdølin på Osenfjellet

Drømmevinter: Det kan bli mer enn kaldt nok i innlandet denne vinteren.

Foto: Ronald Bratberg

Det ferske sesongvarselet fra Meteorologisk institutt tyder på at absolutt hele Norge får en vinter som er varmere enn vanlig. De fleste av oss får mellom 2 og 2,5 grader over normalen (se kart nederst på siden).

For deg som bor i for eksempel Kristiansand og Trondheim kan dette merkes godt. Her er det normalt sett bare noen få minusgrader om vinteren. Dermed er det ikke mye ekstra varme som skal til før «snøvinter» blir til «slapsevinter».

Om du bor inne i landet er det derimot liten grunn til bekymring. Her er det stort sett veldig kaldt om vinteren, og noen få grader fra eller til spiller liten rolle.

Ikke dropp veden!

Du må for all del ikke avbestille vedlasset etter å ha lest denne saken.

Også i fjor varslet meteorologene en mild vinter, og som vi husker ble vinteren alt annet enn mild. Det gjenstår å se om årets varsel blir mer treffsikkert enn fjorårets.

Selv understreker meteorologene at sesongvarselet deres er på et eksperimentelt stadium, og må tas med en stor klype salt.

I tillegg er dette viktig å være klar over:

  • Varselet gjelder bare temperatur, og sier ikke noe om nedbør.
  • Varselet viser et gjennomsnitt over tre måneder. Det vil si at en av månedene kan bli veldig varm, den andre blir kald og den tredje blir normal.

Les mer: Ikke alle er enige med sesongvarselet. En dansk forsker tror vinteren blir iskald.

Sesongvarsel vinteren 2010

Sesongvarsel: Ved kysten kan det bli 1,5 grader varmere enn normalt. Ellers kan det bli 2 eller 2,5 grader varmere enn normalt.

Foto: met.no