Kaldere vær reduserer faren for flom

– Denne uken blir det ikke mye snøsmelting, sier meteorolog Bente Wahl.

Store is og vannmasser i Glomma

GLOMMA FLOMMER OVER: Store is- og vannmasser i Glomma har ført til flere lokale flommer. Her nord for Hanestad i Rendalen i helgen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Snø- og issmelting, spesielt på Østlandet og i Trøndelag, har skapt problemer siste dagene.

Ispropper i vassdrag gjør at vannstanden har steget mange steder, og de store snømengdene fra den lange vinteren har ført til stor frykt for storflom.

Se hvordan vårflommene i Namsen og Glomma skapte problemer:

Isgang skaper flom i Trøndelag og Hedmark, og jernbanen henger i løse lufta i Nordland.

Melder minusgrader i fjellet

– Forrige uke var langt varmere enn normalt for årstiden. Men nå blir det kjøligere vær uten de store nedbørsmengdene i så godt som hele landet. I høyden blir det trolig minusgrader hele døgnet, i alle fall over 1200 meter. Det vil redusere tilsiget fra fjellet, sier meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

Bente Wahl

GODT NYTT: Meteorolog Bente Wahl sier værsituasjonen denne uken er gunstig med tanke på å unngå større flomproblemer.

Foto: MAGNE VELLE

På det sentrale Østlandet er temperaturen ventet å ligge på tolv-tretten grader på dagtid, men rundt null grader om natten.

– Det er helt vanlige april-temperaturer. Noe snø vil selvsagt smelte i lavlandet, men det blir ikke noe voldsom varme, og smeltingen vil holde seg ganske jevn, sier Wahl.

NVE: – Gunstig på kort sikt

Værmeldingen fører til betinget optimisme hos NVE.

– Dette været vil være gunstig på kort sikt. Kjøligere vær reduserer smeltingen og reduserer tilsiget i de områdene hvor vi nå har problemer og litt flom, sier vakthavende hydrolog Thomas Væringstad i NVE.

Laster Twitter-innhold

Isproppene smelter ikke

Kjøligere vær vil redusere tilsiget av vann, men vil ikke gjøre noe med isproppene som tetter flere vassdrag og fører til lokal flom.

– De kan bli et problem hvis de ikke flytter på seg. Spesielt i Glomma er det mange ispropper. Det er en situasjon vi må følge nøye med på fremover, selv om vannføringen er ventet å synke, sier Væringstad.

NVE er ventet å ha en oppdatert vårflomprognose klar i løpet av mandag eller tirsdag.