Jorden på sitt varmeste på 1400 år

Så varmt som det er på jorden i vår tid har det ikke vært på minst 1400 år, hevder en ny forskningsstudie.

Hetebølge i Europa 2003

HETE: Sommeren 2003 er sannsynligvis den varmeste på 2000 år i Europa, ifølge forskningsstudien.

Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP

I løpet av de siste 2000 årene må man hundrevis av år tilbake for å finne en varmere 30-årsperiode på jorden enn det var mellom 1971 og 2000.

Det hevder en ny forskningsstudie, gjort av 80 forskere fra 24 forskjellige nasjoner.

– Studien forteller oss hva vi allerede vet om global oppvarming, men på en bedre og mer omfattende måte, sier klimaforsker og medforfatter av studien, Edward Cook til Science Daily.

Varmere i Europa i år 21–80

Den varme perioden fra 1971-2000, forårsaket av menneskeskapte klimaendringer, fortsetter i dag og har snudd den naturlige trenden hvor jorden ble avkjølt i flere hundre år, hevder studien.

I Europa må man sannsynligvis helt tilbake til år 21–80 e.Kr. for å finne en varmere 30-årsperiode enn 1971–2000.

2003 et spesielt år

Tørke i Frankrike

TØRKE: De mest oppsiktsvekkende funnene er gjort i vår tid. Bildet er fra sommeren 2003 som hevdes å være den varmeste på 2000 år.

Foto: Jean Philippe Arles / Reuters Creative

Normalene (se faktaboks) som brukes i studien er 30-års perioder, men forskerne har også tatt et dypt dykk i årene etter år 2000.

For 10 år siden opplevde Europa ekstrem hete og rundt 70.000 mennesker omkom i varmen. Sommeren 2003 ble sannsynligvis den varmeste på 2000 år, ifølge studien.

– Sommertemperaturene var intense dette året. Det var mangel på regn og svært tørt over store deler av Europa. Selv om sommeren 2003 satte rekord for Europa var global oppvarming kun én av faktorene som bidro til temperaturforholdene den sommeren, sier medforfatter av studien og klimaforsker ved Lamont-Doherty, Jason Smerdon.

Varmeste sommer i Europa på 2000 år:

Hetebølge i verden

VARMESTE SOMMER PÅ 2000 ÅR: Den historiske hetebølgen sommeren 2003 tok 3000 liv bare i Frankrike. Figuren viser forskjellene i overflatetemperaturen på dagtid sommeren 2001 og 2003. Rød indikerer et temperaturavvik på 10 grader høyere enn normalen.

Foto: NASA

Varmt i middelalder-Europa

Under middelalderen var det varmt i deler av Europa og Nord-Amerika, mens i Sør-Amerika var det relativt kaldt, hevder forskningen.

Noen mener at den naturlige oppvarmingen som pågår i dag oppstod under middelalderen, og at menneskene ikke er ansvarlige for dagens globale oppvarming. Forskerne i dette prosjektet er uenige.

– Dersom vi gikk inn i en ny middelalder-varmeperiode nå ville ekstra varme bli lagt til på toppen av oppvarmingen fra drivhusgasser, sier Edward Cook, klimaforsker og en ansvarlig for Asia i forskningsstudien.

Iskalde vintre under den lille istid

Etter middelalderen var det slutt på varmen for en periode. Fra 14/1500-tallet og fram til midten av 1800-tallet, kalt den lille istid, vokste breene og store hav frøs til is. Vintrene ble iskalde.

Denne tiden fant sted før den industrielle revolusjon da de menneskeskapte utslippene av klimagasser skjøt fart. Mange mener derfor at denne klimaendringen neppe var menneskeskapt, men forårsaket av svak solaktivitet og kraftige vulkanutbrudd.

– Karakteristiske perioder, for eksempel middelalderen eller den lille istid skiller seg ut, men viser ikke et jevnt globalt mønster, understreker medforfatter Heinz Wanner, forsker ved Universitetet i Bern.