Iskald julemagi over Østlandet

Sjeldent optisk fenomen observert på himmelen denne uken. – Lyspilarer er sjeldne og kjempekule. Alt må stemme for at de skal oppstå, sier Kristian Gislefoss.

Lyspilarer i Hokksund

KRYSTALLDANS: Slik så himmelen over Hokksund ut da Lasse Erlandsen skulle dra på jobb onsdag morgen. Bildet er tatt fra Gamle Hokksund med utsikt mot sentrum.

Foto: Lasse Erlandsen

Disse flotte bildene er tatt av Lasse Erlandsen i Hokksund, som oppdaget fargespillet da han skulle dra på jobb i halv åtte-tiden onsdag morgen.

– Det var utrolig fint å se på. Jeg har aldri sett noe sånt selv før, bare lest om det og sett bildene fra Oslo i fjor . Da var det bare å få opp mobilen og ta bilder. Dessverre hadde jeg ikke noe skikkelig kamera for hånden, forteller Lasse.

– Toget speilet seg i pilarene

Mens han stod og så på lyspilarene, kom toget kjørende forbi. Det ga en veldig spesiell effekt.

– Lyset fra toget speilet seg i pilarene og gjorde at det kom et kraftig lys i pilarene som flyttet seg bortover sammen med toget, forteller Lasse.

Det skal også ha vært observert lyspilarer på Ekeberg i Oslo samme natt.

Ifølge meteorologene lå forholdene svært godt til rette for det spesielle fenomenet både der og i Hokksund.

Kristian Gislefoss

– KJEMPEKULT Å SE: Meteorolog Kristian Gislefoss opplevde selv lyspilarer i Oslo i fjor vinter.

Foto: Bård Gudim

Lys som brytes i iskrystaller

– Ja, begge steder var det veldig kaldt natt til onsdag. Man må under ti minus. I tillegg trenger du ganske fuktig luft, slik at det danner seg iskrystaller i luften, samt en lyskilde, sier meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

De fargerike pilarene på nattehimmelen skyldes lys som brytes i små iskrystaller med nåleform i iståke.

– Disse iskrystallene ligger og svever i luften. De er så små at du ikke kan se dem med det blotte øye, men du kan faktisk merke dem på huden. Når dette skjer, bryter krystallet lyset fra byen og sender det ut i en annen vinkel rett oppover , sier Gislefoss.

Lyspilarer i Hokksund

SJELDNE: Dette synet kan man bare oppleve ytterst få ganger hver vinter.

Foto: Lasse Erlandsen

– Skjer én til to ganger hver vinter

Meteorologene fører ikke statistikk på disse hendelsene, og de er også så lokale og avhengige av perfekte forhold at de er vanskelige å forutse. I tillegg kreves en helt spesiell type iskrystaller.

– Hvor uvanlig er dette fenomenet?

– Det er ganske sjeldent, det skjer bare en til to ganger hver vinter. Du må ha helt riktig værsituasjon. Alt må stemme. Men da kan det holde på i noen timer. Det er jo kjempekult å se på, sier Gislefoss, som selv hadde gleden av se lyspilarer i Oslo i fjor.

Hokksund