Ingen tegn til sommer

Juni nærmer seg med stormskritt, men været drar i feil retning. – Norge ligger i en lomme med kjølig luft, sier meteorologen.

Norsk flagg i snø

MINUSGRADER: Kristin Bergseng i Gausdal i Oppland var en av flere som våknet opp til nysnø på nasjonaldagen.

Foto: Kristin Bergseng (@tytingutta) / Instagram

Brrr. For mange av oss ble selv ikke ullstakken varm nok dette året. Målinger viser at nasjonaldagen ble en kald affære flere steder i landet.

Gårsdagens varmeste ble Gvarv i Telemark med kun 16 grader. I Oslo ble det aldri målt mer enn 10,3 grader.

– Jeg må innrømme at jeg frøs under bunaden, sier statsmeteorolog Aurora Stenmark og legger til at det kjølige været ser ut til å fortsette i lang tid fremover.

En av de kaldeste nasjonaldagene

Aurora Stenmark

FRØS: Årets nasjonaldag i Oslo ble den sjette kaldeste som er registrert, sier Aurora Stenmark.

Foto: Kamilla Pedersen / Met.no

Årets nasjonaldag i hovedstaden ble blant tidenes kaldeste, forteller Stenmark. Bare fem ganger tidligere har det vært målt lavere temperaturer, siden målingene startet for over hundre år siden.

Og det kjølige været har vært med oss lenge. Statistikken viser at temperaturene i Oslo lenge har ligget under normalen. Det samme gjelder Bergen og Trondheim, mens Tromsø har temperaturer litt over det som er vanlig.

Kaldt også i pinsen

Aurora Stenmark har finstudert prognosene for ti dager fremover, og finner ingen tegn på at varmen kommer.

I pinsehelgen ser særlig lørdag ut til å bli kjølig over hele landet, sier meteorologen og forklarer det hele med måten den såkalte jetstrømmen da vil være plassert på.

Jetstrøm 23. mai 2015

JETSTRØMMEN 23. MAI: Det grønne feltet viser hvor jetstrømmen går. På nordsiden av denne ligger det kald luft (lys rød og blåaktig farge), mens det er varmere luft på nedsiden (rød farge).

Foto: MET

Jetstrømmen markerer skillet mellom kald polarluft og varmere luft fra tropene. Strømmen bukter gjerne litt på seg, og på lørdag blir hele Norge liggende i en lomme – på den kalde oppsiden av jetstrømmen.

Også den første helgen i mai var været preget av den kalde lufta på nordsiden av jetstrømmen. Måneden ser altså ut til å slutte slik den startet.

Regn og torden i vente

Ikke nok med den kjølige luften. Omtrent hele landet har også regnbyger i vente denne uken, men det er to hendelser som peker seg ut:

Tirsdag formiddag blir det vått på Sør- og Østlandet, særlig i Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder. Det kan komme hele 40 mm regn på kort tid, lyn og torden. Meteorologene har gitt ut OBS-varsel.

På fredag er det Vestlandet, Midt-Norge og Nordland som får det spesielt vått. Kanskje flytter bygene seg over til Sør- og Østlandet på lørdag.

Østlandet får best pinsevær

Tross regn og kulde – meteorologen drister seg til å kåre Østlandet til pinsehelgens værvinner. Siden været kommer fra vest og sørvest havner denne landsdelen i le.

Husk at mellom bygene kommer også sola frem, sier Stenmark til slutt.

– Noen dager er helgrå, mens andre har byger og sol. Det blir mye vekslende vær fremover.