I natt blir det delvis måneformørkelse

Hvis man har flaks med været vil formørkelsen kunne sees fra Trondheim og sørover.

Måneformørkelse fra Trondheim

MØRKLAGT: 21. januar i år fikk vi oppleve en total måneformørkelse. Da ble dette bildet tatt i Trondheim. Måneformørkelsen som kommer i natt er delvis, som vil si at ikke hele, men godt over halvparten av måneskiven formørkes.

Foto: Picasa / Picasa

I natt vil man kunne se en delvis måneformørkelse på himmelen. Under en slik formørkelse, vil månen komme inn i Jordas helskygge og bli delvis mørklagt.

Dessverre vil ikke hele Norge få muligheten til å få med seg det sjeldne synet, formørkelsen kan bare sees fra Trøndelag og sørover. Dette er fordi månen holder seg under horisonten hele kvelden og natta, skriver Himmelkalenderen.

Formørkelsen vil starte rundt 20.42, men vil ikke være synlig før månen står opp der du bor. Tirsdag kveld 16. juli står Månen opp kl. 22.18 i Oslo, 22.15 i Kristiansand, 22.45 i Bergen, 22.59 i Trondheim og 23.38 i Mo i Rana.

Varierende skydekke

Selv om den delvise måneformørkelsen kan være synlig i Sør-Norge, er det ikke alle som får klar nok himmel til å se fenomenet.

– Det vil skye til flere steder i løpet av kvelden, så skydekket kan være for tykt til at man får sett formørkelsen, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen.

skykart

OVERSKYET: Slik ser prognosene for skydekket ut klokken 00.00 i natt.

Foto: Meteorologene

Måneformørkelsen vil være størst rundt klokken 23.31, og det er tre områder som ligger best an med været.

– Trøndelag, sør på Østlandet og nord i Hordaland har best prognoser for å se formørkelsen i forhold til skydekket, sier statsmeteorologen.

Saturn er også synlig

Det er også mulighet for å se Saturn samtidig som formørkelsen. Planeten er nemlig på sitt største og klareste nå i Juli

Planeten vil være til høyre for månen, og med et teleskop vil man kunne se Saturns ringer.