Gigantisk «halvliter» utenfor Australia

Denne kraftige og dramatiske skyen oppstod i fronten på en tordenbyge utenfor Australias vestkyst.

– Det er en hyllesky som har blandet seg med det røde støvet i Pilbara. Det røde er en kraftig bygesky, forklarer Steve Brooks til yr.no.

Han eier nettstedet perthweatherlive.com som først omtalte fenomenet og publiserte bildene.

Blandet med rød sand

Pilbara i Vest-Australia

Store områder i Pilbara i Vest-Australia er dekket av rød sand.

Foto: Pete Hill / Flickr/blundershot
Pilbara på kartet

Pilbara ligger i Vest-Australia.

Foto: Hesperian / Wikipedia

Skyen er en såkalt «roll cloud» eller «shelf cloud» og kan ofte forveksles med «wall clouds», atlså veggskyer.

Forskjellen er at hylleskyer ofte oppstår i forkant av en storm som denne skyen, mens veggskyene ofte oppstår på baksiden av en storm.

Rødfargen kommer fra rød sand i ørkenområdene i Pilbara i Vest-Australia. På vei ut mot havet har uværet dratt med seg sand som skaper den dramatiske fargen.

Vitner til uværet forteller at det var det var fine værforhold før veggskyen kom. Når uværet traff økte vinden vinden plutselig til 40 knop (liten storm) og sikten ble redusert til 100 meter.

- Bildene er flotte!

Veggsky på vei til Australia

Ved første øyenkast ser det ut en enorm halvliter øl som kommer veltende.

Foto: Brett Martin / www.perthweatherlive.com

Statsmeteorolog Erik Hagemark er imponert over bildene.

– Bildene er flotte! Spesielt å se dem over sjøen, uten påvirkning eller forstyrrelser fra terreng. Bildene viser også hvor skarpe værskiller kan være, særlig i forbindelse med byger. Dette forklarer hvor utfordrende det å formulere varsel om byger, som ofte er svært begrenset i tid og rom, forteller han til yr.no.

Sjelden i Norge

Slike skyer ser vi svært sjelden i Norge.

– Begrepene «wall clouds», «shelf clouds», og «roll clouds» er ikke så godt innarbeidet her til lands. Dette skyldes at vi ikke har fullt så dramatisk og farlig tordenvær som på sørligere bredder.

«Wall clouds» og «shelf clouds» er skyer som springer ut fra en større skyformasjon, gjerne i forbindelse med tordenvær.

– Hylleskyene opptrer i fronten av skyformasjonen, mens veggskyene danner «baktroppen». Prosessen som danner disse er noe ulik, forklarer meteorologen.

Veggsky på vei til Australia

Hylleskyen er fotografert 25 nautiske mil nordvest for Onslow like før solnedgang onsdag ettermiddag. Det lynet da bygeskyen passerte, ifølge vitner.

Foto: Brett Martin / www.perthweatherlive.com