Hvorfor er det ikke varmest midt på sommeren?

Og hvorfor er det ikke kaldest midt på vinteren? Det hele har en logisk forklaring.

Sommer i Norge

SOMMERVARME: Dagene rundt 21. juni er den tiden på året hvor solen er oppe lengst. Men først i juli eller august har vi de varmeste dagene. Årsaken ligger i havet.

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Sommersolverv (ca 21-22. juni) er den lengste dagen på den nordlige halvkule, altså den dagen med flest soltimer.

Yr-bruker Eli lurer derfor på følgende: Hvorfor er ikke mai like varm som juli? Og, burde ikke juni være den varmeste måneden fordi den inneholder flest soltimer?

Det er mye vann på jorda

Så enkelte er det nok ikke. Omlag 70 prosent av jorda er dekket med vann, og vann har veldig høy varmekapasitet. Det betyr at det krever mye energi (feks fra solen) for å varme opp vann.

Mye av solenergien på våren og forsommeren går med til å tine opp jorda vår etter vinteren: smelte is og varme opp hav. Dermed vil ikke de høyeste temperaturene være i juni, men heller i juli og august.

Kaldt hav gir kaldere luft

I juni er jordsmonnet, og særlig havet, fortsatt relativt kaldt etter vinteren. Det er da store temperaturforskjeller mellom luften og havet, som jorda prøver å utligne. I dette tilfellet vil atmosfæren gi varme til havet.

På denne måten blir temperaturforskjellen mellom havet og atmosfæren litt mindre. Dette vil resultere i lavere lufttemperatur.

Ettersom sommerdagene går vil havet sakte bli varmet opp. Dette fører til at temperaturforskjellen mellom atmosfæren og havet blir mindre.

Bølger

HØY VARMEKAPASITET: Det tar lenger tid å varme opp havet enn lufta. Det tar også lenger tid å kjøle det ned.

Foto: Angus Lidstone

Havet, et kjøleelement og en varmeovn

Som sagt er havet med på å kjøle ned lufta på forsommeren. Den motsatte effekten skjer om høsten og tidlig om vinteren.

Vintersolverv er ca 21. desember, og dermed er desember den måneden med færrest soltimer. Likevel er månedene januar og februar i gjennomsnitt kaldere enn desember.

Grunnen til det er fordi havet i denne perioden fungerer som en varmovn. Siden det tar litt tid for havet å kjøle seg ned etter sommeren vil havet i desember være relativt varm i forhold til lufttemperaturen. Havet avgir dermed varme til atmosfæren, og bidrar til å øke lufttemperaturen.

Blåkledde turgåere i snøen

ISKALDT: Januar og februar er de kaldeste månedene i året, selv om sola skinner minst i desember.

Foto: @ritastorh / Instagram